Růst DPH může nastartovat problémy ve zdravotnictví, tvrdí Rath

05.03.2011 14:05

Poslanec a stínový ministr zdravotnictví David Rath upozorňuje, že navýšení DPH o 10 procent způsobí velmi vážné potiže ve zdravotnictví.

Růst DPH může nastartovat problémy ve zdravotnictví, tvrdí Rath

Stínový ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD David Rath se pohoršuje nad zvýšením DPH. "Zvýšení DPH o 10 procent může pro zdravotnictví znamenat obrovské potíže, s kterými ještě před pár měsící nikdo nepočítal," prohlásil pro Prvnizpravy.cz Rath.

Koalice ohrožuje dohody

"Zásadní však je, že Nečasova vláda tímto svým krokem opět ohrožuje těžce vybojovanou dohodu mezi ministerstvem zdravotnictví a nemocničními lékaři, neboť výpadek deseti, ale možná až třinácti miliard korun ze systému zdravotní péče může ohrozit navyšování platů lékařů," míní Rath.

Podle Sociální demokracie je tato situace, jen dalším důkazem toho, jak nekoncepčně postupuje Nečasova vláda. Nejen, že odmítla ponechání léků ve snížené sazbě DPH například se zeleninou či chlebem, tedy zbožím denní potřeby, ale zároveň si neuvědomila dopady takového kroku a nebyla schopna je předem vyčíslit. "Za největší podvod však považuji, že na tuto daňovou pseudoreformu opět doplatí pouze pacienti, kteří si na doplatcích za léky, ať už s předpisem či bez něj, dohromady připlatí zhruba 1,5 miliardy korun, což slovy ministra financí Kalouska nelze označit jinak, než za „nestandardní zlodějinu"," zdůraznil Rath.

Některé nemocnice nebudou mít peníze

Podle něj problémy začnou mít rovněž nemocnice, které bude desetiprocentní zvýšení DPH na zdravotnické prostředky, ale také teplo, vodu či stravu stát miliardy korun navíc. V současné době, kdy se peníze pro navýšení platů nemocničních lékařů hledali v rozpočtech jen velmi těžko, to považuji za fatální krok, který může vést až k zavírání některých zdravotnických zařízení, která nebudou mít na provoz.

"Není mi zcela jasné, proč by léky, které si všichni platíme z veřejného zdravotního pojištění, měli být zatíženy nějakou sazbou DPH. Po vládou plánovaném skokovém zvýšení DPH o 10 % budeme rázem katapultováni mezi raritní země Evropské unie, kde jsou léky zatíženy podobně vysokou daní z přidané hodnoty," dodal Rath.

Souviející:

České zdravotnictví vysávají hlavně pojišťovny, míní Rath

Nejprohnilejší vláda všech dob. Rath a další mocně kritizují ze stínu

Lanýže nezdraží, poručil Brusel. Rath se těší, budou hody

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…