Sebrat důchodcům volební právo? „Ekologicky odpovědný feminista“ vyvolal zhnusení. Napříč spektrem

25.08.2023 18:23 | Analýza

Zvrhlost, důsledek vymývání mozků a nacistické praktiky. Návrh blogera a aktivisty na omezení volebního práva seniorům tvrdě narazil. V anketě PL padla tvrdá slova, odsudky, ale i varování před tím, aby se tento scénář plíživě nezačal naplňovat.

Sebrat důchodcům volební právo? „Ekologicky odpovědný feminista“ vyvolal zhnusení. Napříč spektrem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnosti pro volbu prezidenta se otevřely poprvé v pátek ve 14:00

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí

Omezení volebního práva pro seniory? Takový návrh zazněl v článku blogera, který se označuje jako liberál, feminista a ekologicky odpovědný člověk. Zmíněný aktivista Jaroslav Král míní, že výrazná část seniorů už není duševně stoprocentně v kondici na to, aby měli mít právo rozhodovat o směřování země. Dokonce tvrdí, že důchodci výměnou za svůj prospěch volí tak, že v důsledku kazí život mladým.

„Na absurditě této situaci přidává, že často tato věková skupina rozhoduje o věcech, které se jich již vůbec nebudou týkat a kterým ani nerozumí, protože doba letí dopředu raketovým tempem. A to vůbec nemluvím o špatném přístupu k informacím a velkému sklonu podlehnout dezinformaci, třeba například, když jim přijde do schránky osobní dopis od pana Babiše nebo pravicových populistů,“ tvrdí aktivista ve svém článku, o kterém se začalo hojně diskutovat na sociálních sítích.

Podle něho už senioři nedovedou přemýšlet o tom, co je dobré pro jejich potomky. „Velké množství seniorů už si uvědomuje, že většiny věcí, o kterých se v kampaních mluví, se nedožijí a bohužel už často ani nejsou mentálně natolik ve formě, aby dokázali přemýšlet co bude dobré pro jejich potomky a zaměřují se na svůj vlastní aktuální blahobyt. Jako s tou koblihou, nebo jako s neustálým zvedáním důchodů. No a co, že pak už nebudou peníze pro ostatní a stát se zadluží a půjde do háje, oni mají o pětistovku víc,“ píše v kontroverzním textu.

„Stejně tak, jako je určená minimální věková hranice pro účastnění se voleb, měla by být určena i ta maximální. Vůbec nepochybuji, že po světě chodí určité množství elegantních babiček, které jsou plně při vědomí, jdou s dobou, mají všeobecný přehled a mimořádně vyvinuté kritické myšlení, ale ruku na srdce, není jich moc. Zároveň nechci ani trochu zpochybňovat jejich celoživotní práci pro společnost, byť je jasné, že ti starší pracující v dobách komunismu se zrovna nepředřeli, jen je třeba poukázat na to, že by se ve správnou chvíli měla štafeta předat dál a pustit ke kormidlu mladé. Nebo chcete žít v gerontokracii?“ dodává Král.

PL se zeptaly politiků, co na takový názor říkají. Pochopení tento názor nenašel.

„Je to zvrhlost a důsledek vymývání mozků novodobými komsomolci a lá Piráti, TOP 09 nebo STAN. Jasně, většina lidí si poklepe na čelo a pustí to z hlavy, já bych to ale nepodceňoval. U každého selhání společnosti byl na počátku jen pomatený nápad. Vzpomeňte na 50. léta. Vezměme jen velkým, nakonec zlikvidovali velké i živnostníky. Začíná to korespondenční volbou, pak elektronickými volbami plošně, pak vyřadí důchodce od určitého věku. Vždycky si najdete nějaký důvod. Přesně před tímhle varujeme - rostoucí aktivismus, progresivismus, kolektivismus. Výsledkem jsou pomatení klimatičtí aktivisté, novodobí socialisté a za nimi potopa,“ řekl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Proti se staví i Piráti. „Je to nesmysl. Každý dospělý má právo podílet se na rozhodování o budoucnosti země. Dezinformace jsou samozřejmě problém a potřebujeme odolnou populaci, která má na ně vyvinutou určitou imunitu, jako když lidi zvládli vyfiltrovat komunistickou nebo nacistickou propagandu. A rozumný člověk by neměl chodit na místa, kde se tenhle balast šíří a marnit tím čas, kdy si může užívat života. Myslím, že tyhle nesmysly proti našim babičkám a dědečkům vypouštějí různé zájmové skupiny účelově, protože se snaží generace v rodinách poštvat proti sobě, což je ale zrůdná a nebezpečná politika,“ míní šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Tento názor je zcela zcestný. V žádném případě nelze stanovovat koho a v jakém věku omezovat v jeho právech rozhodovat. Tyto a podobné názory vnáší do prostoru Piráti a podobně orientovaní levicoví globalisté, kteří svými názory pouze škodí a rozdmýchávají debaty ve společnosti s cílem upozornit na svou omezenost,“ sděluje poslanec SPD Radovan Vích.

Šéfka KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná mluví dokonce o nacistických praktikách. „Na toto nelze říct nic jiného, než že je to absolutní šílenost. Koho budou chtít vyloučit příště? Hendikepované? Komunisty? To jsou vyloženě nacistické praktiky. Ti, kteří toto hlásají, by se měli stydět,“ vzkazuje.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

„To je nesmysl. Senioři jako každý jiný mají nárok na pravdivé informace místo dezinformací. Kdybychom každému, kdo se může setkat s dezinformací, zakazovali volit, bude tu zítra diktatura,“ píše europoslanec Pirátů Mikuláš Peksa.

Ostře se vůči autorovu názoru o omezení volebního práva seniorů vymezil i první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek. „Tak určitě! A co u starých ubereme, to u mladých přidáme. Volební právo třeba od deseti. Ale teď vážně. Nebylo by lepší superarbitrovat nositele podobných názorů pro blbost?“ táže se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

úcta k lidstvu, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIng. Jaroslav Kupr , 26.08.2023 10:26:00
Tito "PÁNOVÉ" by si měli uvědomit , že nebýt starší generace , tak zde vůbec nebyli , nebo by lezli ještě po stromech . Jejich IQ je na podobné úrovni . Více úcty k lidem má i poslední domácí mazlík . Škoda dalších slov .

|  7 |  0

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…