Sejít se s dalajlámou, to je jako kdyby se sešel s Konrádem Henleinem. Lubomír Zaorálek tvrdě sepsul Hermana

01.11.2016 18:42

Ústavní činitelé si dnes na schůzce na Pražském hradě potvrdili, že jejich postup při vydání prohlášení o vztazích s Čínou byl správný. Novinářům to po schůzce řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zároveň oznámil, že na středeční vládě bude chtít, aby byly zveřejněny stenozáznamy z vládního jednání, na kterém se podle něj ministři domluvili, že se oficiálně nesejdou s dalajlámou. Informuje o tom ČTK.

Sejít se s dalajlámou, to je jako kdyby se sešel s Konrádem Henleinem. Lubomír Zaorálek tvrdě sepsul Hermana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek

Zaorálek už v minulých dnech řekl, že toto ujednání ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) porušil. Herman popírá, že by něco takového slíbil. Zaorálkův požadavek na předložení záznamů uvítal.

O tématu vztahů s Čínou politici podle Zaorálka diskutovali pouze na okraj dnešního jednání, kterého se kromě něj účastnili na Pražském hradě také prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, šéfové senátu a sněmovny Milan Štěch a Jan Hamáček a ministr obrany Martin Stropnický.

Zeman, Sobotka, Štěch a Hamáček před dvěma týdny vydali společné prohlášení, ve kterém Čínu ujišťovali, že schůzky politiků s dalajlámou by se neměly považovat za výraz změny oficiální politiky Česka vůči Číně. Zároveň zopakovali, že Česká republika uznává jednotnou Čínu včetně Tibetu. Reagovali tak na schůzku Hermana a dalších politiků s dalajlámou. Jejich prohlášení vyvolalo vlnu kritiky. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný, a nevidíme v tom žádný problém,“ řekl Zaorálek.

Zároveň novinářům řekl, že premiérovi oznámil, že na vládě bude chtít, aby se vrátili ke schůzi vlády, kde se asi před dvěma roky mluvilo o navázání vztahů s Čínou. „Požádal jsem premiéra, pokud existuje záznam z toho, co se tehdy odehrálo, aby se to našlo, vytáhlo na světlo, abychom to viděli na vlastní oči,“ řekl. Ministři se na oné schůzi vlády podle něj dohodli, že se nebudou konat oficiální schůzky s dalajlámou. Herman popírá, že by taková dohoda vznikla. Na Twitteru dnes uvedl, že iniciativu Zaorálka k předložení záznamů z vlády vítá. „Pravda alespoň konečně vyjde najevo,“ uvedl.

Zaorálek dnes před novináři poznamenal, že respektuje, že některé zemi vadí, když se někdo setká s oficiálním představitelem bývalé exilové vlády. „Jako kdyby se někdo setkával s Konradem Henleinem ze Sudetenlandu v minulosti za první republiky, když tu byla oficiální vláda. Asi by to nám, Čechům, taky vadilo. Vím velmi dobře, že 14. dalajláma je velmi úctyhodná figura, která se již stokrát odvolala na to, že nemá politické ambice a je pouhým mnichem. Nicméně čínská strana to vidí jinak,“ řekl ministr.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…