Šestkrát vystřelili, šestkrát vedle. „Zázračný“ HIMARS zkoušeli i jinde

28.04.2023 9:10

Tak to se nepovedlo, řekli zřejmě po ukázkové palbě systému HIMARS, který ani jednou z šesti pokusů netrefil cíl, filipínský prezident a americká velvyslankyně, kteří se účastnili společného vojenského cvičení obou armád. Co se nepodařilo HIMARS, musela dokončit děla. Podle amerického mluvčího to ale není problém, protože cíl byl identifikován a informace o jeho zaměření předány dalším zbraním. Ty ho nakonec zničily.

Šestkrát vystřelili, šestkrát vedle. „Zázračný“ HIMARS zkoušeli i jinde
Foto: Twitter @MarkRid89403375
Popisek: Systémy HIMARS

Filipínský prezident Ferdinand Marcos jr. byl ve středu přímým účastníkem události, která se stala v rámci společného cvičení americké a filipínské armády. Společně s americkou velvyslankyní na Filipínách Mary Kay Calsonovou sledovali, jak jedna z nejznámějších zbraní americké armády minula svůj cíl – vyřazenou válečnou loď.

Cvičení probíhalo s ostrou palbou a prezident Marcos podle serveru Stripes.com pozoroval z věže, jak High Mobility Artillery Rocket System, neboli HIMARS, vystřelil šestkrát na korvetu filipínského námořnictva, která v tu chvíli byla skryta za obzorem Jihočínského moře.

Pak už jen společně s velvyslankyní Carlsonovou slyšeli od hlasatele, jak celou akci popisuje.

Dvě odpalovací zařízení HIMARS, která jsou ale navržená především pro boj na pevnině, pokaždé minula a vyřazenou loď musela potopit až záplava munice amerického a filipínského dělostřelectva a letadel.

„Pobřežní palba proti lodi byla výjimečně náročná,“ komentoval to podplukovník Nick Mannweiler, mluvčí námořní pěchoty Forces Pacific, který zároveň uvedl, že v tom, že HIMARS ani jednou netrefily cíl, nevidí žádný problém.

To glosoval s odkazem na to, že HIMARS nezasáhly cíl ani jednou i bývalý zahraniční zpravodaj v Evropě, Asii, Africe, na Blízkém východě, Bob Reid na svém twitteru, kde citoval právě mluvčího Mannweilera a jeho zmínku o výjimečně tvrdé palbě na cíl.

„Cvičení prověřilo schopnost vojáků identifikovat loď a předávat informace o zaměřování zbraním provozovaným USA a Filipínami,“ pokračoval ale armádní mluvčí Mannweiler s tím, že zároveň nastavilo podmínky pro plodnější spolupráci, jako je tato, do budoucna.

Popisovaný manévr byl součástí Balikatanu, každoročního společného cvičení, kterého se účastní více než 17 000 amerických a filipínských vojáků. Cvičení končí dnes a je vůbec největší z hlediska počtu vojáků. Současně také demonstruje posun prezidenta Marcose směrem ke Spojeným státům.

Dodejme, že uvedený systém HIMARS a jeho specifikace M142, je dodáván Spojenými státy také na Ukrajinu a kvůli tomu je některými jejími fanoušky až zbožšťován.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

takže ukrajinci použijí HIMARS, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZdeněk Kudrna , 28.04.2023 9:30:07
dopadne to na nějaké městečko na Ukrajině a oni obviní Rusko?

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…