Skandál! Prymula dnes z jednání vyhodil účastníka. „Držkoval"

27.04.2020 11:58

Ekonom Daniel Münich si na svém facebookovém profilu postěžoval na počínání náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který jej měl vykázat z pravidelného jednání laboratorního týmu na Ministerstvu zdravotnictví.

Skandál! Prymula dnes z jednání vyhodil účastníka. „Držkoval"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

"Před chvílí jsem byl vykázán plukovníkem v záloze panem Prymulou z pravidelného jednání laboratorního týmu na Ministerstvu zdravotnictví (koordinuje rozvoj testovacích kapacit, testování, vyhodnocování). Nelíbí se mu prý co říkám v médiích (kladu nepříjemné otázky o (ne)dostupnosti dat o testování, o absenci kvalitních analýz, o absenci efektivní testovací strategie, o málo ambiciózním výhledu budování testovací kapacity, o pomalém rozjezdu chytré karantény...)," poznamenal Daniel Münich.

Anketa

Pokud jde o koronavirus: Myslíte, že to nejhorší je už za námi?

14%
86%
hlasovalo: 10712 lidí

"Na jednání jsem byl zván jako zástupce Ekonomického poradního týmu při Ústředním krizovém štábu. Jsem přesvědčen, že smysluplný plán ekonomických opatření můžeme dělat pouze tehdy, pokud budeme mít dostatek epidemiologických dat, analýz a na jejich základě plán do budoucna. Plošná karanténa nebo plošné uvolnění nejsou pro naší zem (vhodná) řešení," míní Münich. Podle jeho slov potřebujeme intenzivní celostátní chytrou karanténu podpořenou masivním a chytře cíleným PCR testováním bedlivě analyticky vytěžovaným.

Na Münichova slova zareagovala mimo jiné ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. "To jako opravdu? Tohle není možné," napsala v diskuzi. 

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí

"Tohle je fakt ubohost. Vaše kritika je navíc (alespoň z toho, co vidím) dost konstruktivní a on zareaguje takhle?" napsal další z diskutérů. Svůj názor pak přidal i komentátor Martin Schmarcz. "Dane, tak on plukovník samozřejmě nechce, aby mu do toho nějakej absík kafral... Obávám se ovšem, že v tomto ho premiér podpoří. Jednak 'řídit stát jako vojenský útvar’ je vlastně totéž, jako řídit ho jako firmu, takže mu to bude sympatický. Druhak, přesný data chtěj jenom ekonomický šťouralové, jako ty, ale když nebudou relevantní data, tak se bude rozvolňovat a podporovat ekonomika dle uvážení premiéra - a co kdyby ty data byly v rozporu s tím, jak to chce on? Třeba ne, ale co kdyby, že jo? Nač to riskovat..." uvedl v diskuzi Schmarcz.

Münich se dnes krátce po půlnoci na svém facebookovém profilu vyjádřil k aktuálnímu vývoji pandemie koronaviru. "Podíl nově pozitivně testovaných výrazně kolísá s tím, jak během týdne kolísá počet zpracovaných testů. Tato závislost se však snižuje (nejvyšší byla v březnu, nižší do poloviny dubna, ještě nižší v druhé půlce dubna). Jedním z důvodů je, že rostoucí počet testů se nepoužívá na testování potenciálně nově nakažených, ale na testování těch, co už symptomatické období překonali. Další důvod může být, že se rostoucí počet testů používá na preventivní testování třeba v domovech seniorů nebo na testování při chytré karanténě. Bohužel nám stát nadále tají informace o tom, v jakém poměru jsou účely, ke kterým jsou každodenní baterie testů použity. Takže zde možnosti analýz zatím končí," poznamenal.

Profesor Prmula potvrdil, že Münicha vykázal.

Ano, je to pravda. Laboratorní skupina se snaží řešit veškeré otázky související s laboratorní diagnostikou koronaviru. Pan Münich pouze všechny masmediálně dehonestuje,“ řekl iDNES.cz náměstek ministerstva zdravotnictví Roman Prymula.

„Podle něho nemáme epidemiologicky model, máme téměř nesvéprávné epidemiology, děláme tady nesmyslné výzkumy. Sám ještě nepřišel s ničím využitelným. Tato skupina je jmenována ministrem zdravotnictví a pokud je třeba ad hoc odborníků, jsou zváni. Jinak je uzavřena,“ dodal s tím, že pan Münich v ní není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …