Skandální, vůbec prezidenta nechápu. Senátorka Wagnerová soptí nad amnestií

02.01.2013 14:41

Senátorka Eliška Wagnerová prohlásila amnestii, kterou vyhlásil prezident republiky Václav Klaus (a spolupodepsal premiér Petr Nečas, jak senátorka zdůrazňuje) za skandální. Zcela prý opomíjí práva poškozených, kterým nebude vyplaceno odškodnění, a rýpla si i do prezidentova vztahu k obžalovaným v kauze H- Systém, kteří nejspíš uniknou trestu.

Skandální, vůbec prezidenta nechápu. Senátorka Wagnerová soptí nad amnestií
Foto: Radmila Zemanová-Kopecká
Popisek: Bývalá ústavní soudkyně a senátorka Eliška Wagnerová

 „Faktem je, odhlédnuto od konkrétních osob, že dlouhá trestní stíhání jsou zlo a stát by se měl intenzivně věnovat jejich řešení,“ připomněla Wagnerová pro server Denikreferendum.cz. Podle ní by se délka trestního řízení měla promítnout i do délky vyměřeného trestu. „Jen včas uložený trest je přiměřeným trestem, uvážíme-li, že samo trestní stíhání činí život stíhaného méně kvalitním,“ připomněla bývalá ústavní soudkyně.

K tomu je však třeba, aby prodlužování trestního řízení nebylo režírováno záměrně. „Samozřejmě, že tato úvaha předpokládá, že stát sám nerežíruje záměrné prodlužování trestního řízení, že jde ,jen ' o liknavost orgánů činných v trestním řízení,“ říká Wagnerová.

Na prezidentově rozhodnutí zastavit stíhání těchto kauz však shledává ještě závažnější problém vv náhradě škody. „Upřímně řečeno, pod zorným úhlem právě důsledků pro poškozené vůbec nechápu politickou úvahu prezidenta, jakož i premiéra. Řekla bych, že je přímo skandální,“ uvedla senátorka.

A to ještě nepřipouští zásadní argument, který proti zastavení řízení například v kauze H- System vznesla i pro ParlamentníListy.cz advokátka Hana Marvanová. „Sice nemám důvod nevěřit slovům Hany Marvanové o přátelských vazbách obviněných k místům, která mohla mít vliv na průběh trestního stíhání v kauze H-systém, ale měla by být slyšena i druhá strana než se vyřkne verdikt, byť morální,“ říká k tomu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…