Sobotkova pomsta. Obeznámený veterán ČSSD už ví, co bude po volbách provádět Zaorálkovi s Chovancem

25.09.2017 17:07

Česká sociální demokracie dopadne ještě hůř než německá, obávají se někteří členové ČSSD. Jen s tím rozdílem, že současný premiér a donedávna předseda strany Bohuslav Sobotka na rozdíl od německého lídra už stranu dál nepovede. „Myslím, že Sobotka se těší, jak se uklidí do Poslanecké sněmovny a nebude nic dělat. Nejraději by byl v opozici, to mu bude nejvíc vyhovovat. Prostě, dejte mi funkcičku ve sněmovně, protože jsem zasloužilý sociální demokrat, s tím se spokojím,“ říká o někdejším šéfovi strany jeden z bývalých poslanců sociální demokracie. „Na kandidátce je, takže výplata bude, čtyři roky tam ještě stráví. A bude ostřelovat, kopat a tvářit se, že on byl ten nejlepší a nejslušnější,“ dodává sociální demokrat, který si ale nepřeje, aby jeho jméno bylo zveřejněno.

Sobotkova pomsta. Obeznámený veterán ČSSD už ví, co bude po volbách provádět Zaorálkovi s Chovancem
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka demisi nedoručil. Na Hradě to ovšem nevěděli, ceremoniál před kamerami uspořádali

Bývalý poslanec prohlásil, že Bohuslav Sobotka není vůdce, ale nahradit ho nebylo jednoduché, protože sociální demokracie nemá osobnosti. „Lubomír Zaorálek byl jediný, který ještě zbyl, koho je možné veřejně používat, i když už je to antikvariát. Je on, pak velká díra a nikde nic. Ale protože je ze současného vedení možná nejinteligentnější, vytáhli ho, přetřeli a udělali z něj volebního lídra,“ vysvětlil, proč volba lídra padla právě na ministra zahraničních věcí, a ne na statutárního zástupce, prvního místopředsedu Milana Chovance, jak by se dalo očekávat. „Chovanec je kombinace Tomia Okamury s nějakým pseudodiktátorským vůdcem. Hraje si na sociálního demokrata, ale v zásadě sociální demokrat není, i když z těch poměrů pochází. Dělá to co Andrej Babiš, říká lidem, co chtějí slyšet,“ nebere si exposlanec ČSSD servítky. Je přesvědčen, že už skončila klasická politika, ve které hrají roli pravicové a levicové vize. „Lidem se už říká jen to, co chtějí slyšet. Žádné ideje, vize, už ani neexistuje pravá a levá politika. Voliči jsou jen tahaní za nos, nevidím už mezi politickými partajemi žádný rozdíl,“ prohlásil.

Zaorálek je zapálený ideolog, Chovanec nebezpečný člověk

Bývalý poslanec prozrazuje, v čem vidí rozdíl mezi Zaorálkem a Chovancem. „Zaorálkovi nejde ani tak o vlastní osobu, je to zapálený ideolog, který chce zachránit sociální demokracii, nemá v sobě žádné mafiánské sklony. Chovanec je jiný typ, má vůdcovské ambice, ale je nebezpečný, schopný všeho. To si nemyslím, to vím,“ tvrdí o člověku, který dnes řídí sociální demokracii a je ministrem vnitra.

Není vyloučeno, že podobný názor má víc členů ve vedení ČSSD, když se Milan Chovanec po odstoupení Sobotky z čela strany nestal i volebním lídrem, jak by bylo logické. „Když křivka průzkumů padala krok za krokem k desítce a hrozilo, že spadne pod deset, ani bezkrevný premiér nevydržel. Nejdřív se jim nechtělo dát volebního lídra někomu, kdo už byl vybrán prezidentem, ale nakonec to udělali, protože byl prostě jediný. Chovanec nemá renomé, stranu sice řídí, ale jako tvář sociální demokracie si ho nikdo představit nedokáže, zase tak oblíbený a populární není, takže jiná varianta prostě nebyla,“ konstatoval bývalý sociálnědemokratický poslanec. Obává se, že pokud ovšem Zaorálek uspěje, může to druhé skupině – Sobotkovi a Chovancovi – vadit.

Není divu, když strana dává v kraji jako lídra někoho, kdo vypadá jako Bernd Posselt, ale bez inteligence

Ale zatím to na nějaký velký úspěch ČSSD ve sněmovních volbách nevypadá. „Zachytil jsem v nějakých průzkumech, které nejsou oficiální, že se ČSSD vrátila zpět ke dvanácti procentům, v Praze už je dokonce na šesti procentech. Možná že se skvělým lídrem Dolínkem přes pět procent v Praze nakonec projdou,“ říká ironicky. Bývalý poslanec upozorňuje, že atmosféra sociálním demokratům příliš nepřeje. „Nejen v Praze, ale i v řadě regionů. Třeba v Moravskoslezském kraji po kauze OKD nebudou mít na růžích ustláno. Členská základna se tam rozpadá, ubývá členů. Nový hejtman za ANO, rektor Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák, převyšuje bývalého hejtmana za ČSSD Miroslava Nováka, to je přímo galaktická změna,“ popisuje důvody, proč sociální demokraté v posledních krajských volbách ztratili podporu. „Místo toho, aby sociální demokracie nasadila jako volebního lídra nějakého oblíbeného člověka, který nevypadá jako, mírně řečeno, Bernd Posselt, a spíš hůř, protože ten má aspoň nějakou inteligenci, není se čemu divit,“ zlobí se na spolustraníky, kteří prý podpoří jako lídra kandidátky toho, kdo jim naslibuje nějaké nejvíc. Ale přiznává, že podobně to funguje nejen v sociální demokracii, ale i v ostatních politických stranách, že se členská základna zapouzdří a nepustí do vyšších stranických pater lidi zvenku, mimo stranu. „Ale byl jsem překvapený, že například konzervativní komunisté mají v Moravskoslezském kraji kromě lídra absolutně nové lidi,“ přiznává.

Bojovat s Babišem byla chyba

Exposlanec nedovede předvídat, jak se jeho strana zachová po volbách, jestli opravdu nepůjde do vládní koalice s Andrejem Babišem. „Dnes vedení vyhlašuje, že s ním nepůjdou. Ale už se stalo i nemožné, co se před volbami nepřipouštělo,“ připomíná například opoziční smlouvu ČSSD a ODS, kterou uzavřeli po volbách v roce 1998, které předcházela vyhrocená kampaň mezi pravicí a levicí, tehdejší šéfové obou stran Miloš Zeman a Václav Klaus. Je tedy podle něj možné všechno. Pokud Babiš zvítězí, mohou ho nechat sociální demokraté podle exposlance vykoupat s komunisty a Okamurou, nebo půjdou do vládní spolupráce s Babišem sami. Nakonec už jednou s ním ochotně spolupracovali, i když je před tím mnozí varovali. „Ale když už to udělali, měli s ním jednat jiným způsobem. Chovanec s ním dlouho kolaboroval, ale bylo to správné. Když s někým uzavřete dohodu, máte ji dodržovat,“ je přesvědčen exposlanec, že ČSSD udělala chybu, když začala bojovat proti Babišovi.

Vstup Okamury do politiky byl podnikatelský záměr

Nepřipustit vládnutí Babiše s Okamurou a komunisty může být pro sociální demokraty důvod nebo záminka, aby si spolupráci zopakovali. „Nepochybuji, že Okamura by nabídku od Babiše bral, má politiku také jako podnikatelský záměr, říká přesně to, co mu přinese aspoň šest, sedm procent hlasů. Dělá to chytře, zvolen bude, dostane státní příspěvek, pár milionů do kapsy, protože strana je – doslova a do písmene – jeho vlastnictví,“ říká, co si myslí o straně SPD Tomia Okamury. Sociální demokrat popisuje, že po předchozích zkušenostech s Úsvitem má Okamura kandidátky postavené většinou na absolutních „no namech“, kteří tam jsou za nějakou odměnu. „Možná na prvních dvou místech jsou lidé, kteří mají trochu rozum, vysokoškoláci, ale pak už jsou to jen řidič, lakýrník, skladník, dělník. Takhle to má postavené. A pohlídá si, aby se mu tentokrát nevzbouřili,“ připomíná rozklad hnutí Úsvit ve sněmovně v minulém volebním období, kdy měl Tomio Okamura kandidátky postavené ve spolupráci s bývalým šéfem Věcí veřejných Vítem Bárou. „Mám pocit, že Bárta se teď pohybuje kolem Realistů. Ti ale mají smůlu, protože se nedostali mezi těch deset vyvolených, kteří budou před volbami pořád viděni v televizních debatách, takže jsou pravděpodobně bez šance,“ hodnotí nedávno vzniklou stranu Realisté a její šance na vstup do parlamentu. Dokonce přiznává, že tomuto projektu nejprve věřil, protože se zakladatel strany Petr Robejšek choval sebevědomě, ale pak se podle něj ukázalo, že je to spíš taškařice. „Když vidíte Moroze, jak to tam má pod palcem, stal se z toho spíš spolek sektářů. I jejich kampaň je ubohá,“ dodává. Má na mysli Michala Moroze, exnáměstka ministra vnitra, kvůli kterému se dostali před lety do sporu tehdejší premiér Petr Nečas a ministr Věcí veřejných Radek John. Nečas označil Moroze za bezpečnostní riziko. Dnes je Moroz považován za šedou eminenci ve straně Realisté.

Babiš si bude moci po volbách vybírat

Výsledky voleb mohou být podle bývalého poslance ČSSD velmi překvapivé. „Například je zajímavé, že se ODS pomalu mírně vrací do hry. Ne sice moc, ale i těch deset procent je po jejích katastrofách úspěch. Oni se ukotvují a my jsme k nim spadli. Tohle všechno nahrává Babišovi. Ten to má dobré, bude si moci vybírat – buď ODS, nebo lidovce, polozničené sociální demokraty, Okamuru a rádoby spolupracující komunisty,“ naznačuje, že po volbách budou ochotni kvůli podílu na moci jít s Babišem všichni, snad kromě TOP 09.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…