Soud rozhodne v případu zlatých padáků v ROP Severozápad

26.01.2018 6:08

Ústecký okresní soud dnes vynese rozsudek v případu takzvaných zlatých padáků bývalým ředitelům úřadu Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad Petru Kušnierzovi a Pavlu Markvartovi, napsala ČTK.

Soud rozhodne v případu zlatých padáků v ROP Severozápad
Foto: www.nuts2severozapad.cz
Popisek: ROP Severozápad - logo

Mezi obžalovanými je tehdejší předseda výboru ROP a někdejší hejtman Ústeckého kraje za ODS Jiří Šulc a další čtyři lidé. Žalobce navrhnul pro Šulce podmínku.

Vedle Šulce čelí obžalobě bývalí ředitelé úřadu ROP Markvart, Jiří Červinka, současná ředitelka úřadu Jana Havlicová a bývalý právník úřadu Jan Martinovský. Podle žalobce zajistili neoprávněné vyplacení doložek v řádech statisíců bývalým ředitelům úřadu Kušnierzovi a Markvartovi. Kušnierz dostal díky konkurenční doložce 740.000 korun, Markvart zhruba 400.000 korun.

Šulc původně čelil obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Státní zástupce Jan Fuchs v závěru hlavního líčení kvalifikaci zmírnil a zneužití pravomoci z ní vypustil. Bývalému hejtmanovi navrhuje trest při polovině sazby, která je šest měsíců až pět let, s tím, že má jít o trest podmíněný. Šulc žádá zproštění obžaloby. U soudu uvedl, že mu stíhání zničilo život.

Ing. Jiří Šulc

  • ODS
  • Ústecký kraj; gesce: doprava
  • doprava

Markvartovi navrhuje žalobce souhrnný trest, který by zahrnoval i původní dvouletou podmínku z kauzy ovlivňování projektů, a žádá také peněžitý trest ve výši zhruba 424.000 korun, tedy částku, která mu jako doložka byla vyplacena. Skoro tři čtvrtě milionu, které získal Kušnierz, nenárokuje ani ROP Severozápad, ani žalobce.

Podmínky žádá žalobce i pro Havlicovou a Markvarta. Oni sami, stejně jako jejich právníci, navrhli zproštění obžaloby. V případě Červinky by podle státního zástupce přicházelo v úvahu i podmíněné zastavení stíhání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…