Soused vás napráská a k vám vtrhne policie s beranidlem. Toto prý podle nového zákona skutečně bude možné

09.05.2016 15:36

Toho, že bude nový zákon upravující držení střelných zbraní zneužíván, se obává primář psychologického oddělení vojenské nemocnice v Brně Jiří Brančík. Se svými obavami se svěřil ve vysílání České televize.

Soused vás napráská a k vám vtrhne policie s beranidlem. Toto prý podle nového zákona skutečně bude možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

„Pokud budu vlastnit zbraň a naštve se na mě soused a řekne třeba, že jsem ho ohrožoval tou zbraní, beze svědků, tak policie přijede a vyrazí mi beranem dveře, tak se mi to nebude líbit,“ uvedl.

Připustil, že u člověka může náhle vypuknout psychická porucha, kdy dotyčný jedná pod vlivem bludu, halucinací a je nebezpečný svému okolí. „Nemýlím-li se, tak u takového člověka je možný zásah proti jeho vůli i z pohledu současného zákona. Může být hospitalizován s následným souhlasem soudu. To nebezpečí může být odstraněno,“ zpochybnil Brančík potřebu nové právní úpravy.

Poslanci ale nepodpořili další vládní návrh, který počítal s tím, že zbrojní průkaz by měl kratší dobu platnosti, jen pět místo dosavadních deseti let. „Pomohlo by častější překontrolovávání způsobilosti držitelů zbrojního průkazu?“ zajímalo redaktorku veřejnoprávní televize.

Celé video je ZDE

„Pokud by byla zkrácena lhůta, tak stejně u toho člověka se nemusí poznat vůbec nic. Rozhoduje praktický lékař, který pokud se u něj moc neukáže, tak o něm neví vůbec nic. Jednoduše zjistí jeho zdravotní stav hlavně po somatické stránce, dá mu razítko a je mu platnost zbrojního průkazu prodloužena. Nějakého dokonalého zdravotního dohledu nad zdravotním stavem žadatelů o zbrojní průkaz není možno dosáhnout. Není toho možno dosáhnout ani pokusy o plošné psychologické testování, což považuji za naprosto zbytečné a nevhodné. Určitá míra rizika tady bude vždycky,“ odpověděl Brančík.

„Když máte v ordinaci člověka, který se vám zdá labilní, dáváte to vědět policii a řeknete jí, tady mám člověka, který pokud má zbrojní průkaz, mohl by být nebezpečný?“ ptala se také redaktorka. „Ne, v tomto případě ne. My jsme povinni kontaktovat člověka, u kterého se dozvíme, že vlastní zbraň, ať legální, nebo nelegální, a zamýšlí s tím provést nějaký trestný čin. Tam ta oznamovací povinnost je. Ale jinak my nemáme šanci se to dozvědět,“ odpověděl Brančík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…