Spiegel: Co nám to vykládáte? zlobí se Němci na USA kvůli Ukrajině

09.03.2015 15:05

Německý týdeník Spiegel popisuje, jakým způsobem se snaží někteří „váleční jestřábi“ mařit snahu německé kancléřky Angely Merkelové a amerického prezidenta Baracka Obamy o nalezení diplomatického řešení ukrajinské krize. Jmenovitě Spiegel zmiňuje nejvyššího amerického generála při NATO Philipa Breedlova a americkou diplomatku Victorii Nulandovou.

Spiegel: Co nám to vykládáte? zlobí se Němci na USA kvůli Ukrajině
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Spiegel popisuje, jak generál Breedlove minulou středu předstoupil ve Washingtonu na tiskové konferenci před novináře, aby jim sdělil, že situace na Ukrajině se zhoršuje každým dnem. Spiegel takové generálovo tvrzení odmítá a argumentuje tím, že na bojištích východní Ukrajiny naopak panuje v posledních dnech relativní klid. Stejného názoru jsou i němečtí politici, kteří byli slovy generála silně znepokojeni. Není to prý poprvé, kdy Breedlove záměrně vyostřuje situaci a hraje tím do karet válečným jestřábům z Washingtonu a NATO.

Blízké zdroje Angely Merkelové uvádějí, že v Berlíně považují vyjádření Breedlova k situaci na Ukrajině za propagandu. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier dokonce mluvil kvůli generálovým komentářům s generálním sekretářem Jensem Stoltenbergem. Vedle Breedlova Spiegel upozorňuje na americkou diplomatku Victorii Nulandovou, která rovněž patří k hlasitým příznivcům dodání zbraní Kyjevu. Ti mají podporu mezi mnoha Republikány, ale také mezi Demokraty v samotném Kongresu. Prý se zdá, že Obama zůstává ve své podpoře plánu Merkelové osamocený. Sice i nadále setrvává na svých pozicích, ale nedělá nic proto, aby zastánce vyzbrojení ukrajinské armády vykázal do patřičných mezí.

Během posledních tří týdnů, které uplynuly od podepsání příměří v Minsku, se objevilo mnoho rozporů mezi pozorováním německé zpravodajské služby na straně jedné a ukrajinské armády či Američanů na straně druhé. Velení ukrajinské armády hovořilo o padesáti tancích a desítkách raket, které údajně ruská armáda přesunula k hranicím Luhanské lidové republiky. Americký generál Ben Hodges v této souvislosti mluvil o přímém zapojení ruské armády do konfliktu. Přitom německá zpravodajská služba na svých satelitech na údajném místě činu zaznamenala pouze pár obrněných transportérů. Podle nejmenovaného zdroje ze zpravodajské služby zůstává „záhadou, jak generál k těmto závěrům došel“.

celý text v angličtině najdete ZDE

Breedlove podává zkreslené informace o situaci na bojišti od samého počátku krize. Před mnoha měsíci oznámil, že na hranicích s Ukrajinou je připraveno na 40 000 ruských vojáků a pravděpodobnost jejich invaze v nejbližších dnech je velmi vysoká. Podobný scénář však zpravodajské služby členských států vyloučily. Ve skutečnosti nebylo na místě možná ani polovina z tohoto počtu a neexistovaly žádné důkazy o tom, že by se ruská armáda připravovala na přímou invazi. Nepřesnostmi či záměrným zkreslováním situace se hemží mnohá generálova prohlášení. Např. 18. listopadu sdělil německému deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung, že na východní Ukrajině se nacházejí ruské vojenské jednotky. O den později zase sdělil serveru magazínu Stern , že šlo povětšinou o poradce v počtu 250 až 300. Později svůj odhad zvýšil na 300 až 500 a nakonec udával číslo 1000.

Na dotaz Spiegelu, jestli by nechtěl některé svá „kontroverzní prohlášení“ z minulosti přece jenom zrevidovat, odpověděl generál Breedlove odmítavě. „Stojím si za všemi veřejnými prohlášeními, která jsem učinil během krize na Ukrajině. Dalo se očekávat, že analýzy zpravodajského centra NATO se nemusí vždy shodovat s názory zpravodajských služeb jednotlivých členských států. Je normální, že ne všichni musí souhlasit s mým hodnocením. Základní strategií aliance je včas a přesně informovat. Naše společné hodnoty jsou založené na svobodě a demokracii. Nebudeme reagovat na propagandu další propagandou. Zajímá nás pouze pravda,“ cituje Spiegel generálova slova.

Na hodnocení Breedlova jako „válečného jestřába“ se shodne celá řada německých expertů na zahraniční politiku. „Byl bych raději, kdyby se generál vyjadřoval k politickým otázkám moudřeji a rezervovaněji,“ vyjádřil se pro Spiegel sociální demokrat Niels Annen a dodal, že on i jeho kolegové jsou rovněž nespokojeni s činností zpravodajské služby NATO. „Často jsou jejich informace v přímém rozporu s tím, co slyšíme jinde,“ postěžoval si Annen.

Jak Spiegel konstatuje, tlak na Baracka Obamu v otázce dodání zbraní Kyjevu sílí. Pokud nebude příměří podepsané v Minsku dodržováno, bude složité požadavky příznivců vyzbrojení ukrajinské armády i nadále odmítat. Jisté rozpory mezi pohledem Američanů a evropských diplomatů ostatně přiznala i Nulandová, která zmínila, že mezi oběma stranami probíhá „válka slov“. Podle zjištění německého bulvárního listu Bild se Nulandová o mírové iniciativě Merkelové v soukromí vyjadřovala velmi posměšně. Není se tedy dle Spiegelu co divit domněnkám Berlína, že ve Washingtonu jisté síly postupují proti zájmům Evropy.  

Blíže si dále německý deník všímá Nulandové, která by se v případě vítězství Republikánů v příštích prezidentských volbách mohla stát ministryní zahraničí. Nulandová je zastánkyní tvrdé linie vůči Rusku a svůj emocionální postoj ani nijak neskrývá. Její prarodiče totiž přišli do Spojených států z území, které historicky patřilo Ukrajině a Moldavsku. Samotná americká diplomatka dokonce mluví plynně rusky. Často prý volí poněkud nediplomatický tón, známý je její výrok z loňského února „Fuck the EU“. Bývalý ukrajinský premiér Asarov zmiňuje, že před rokem vydírala Janukovyče s tím, že pokud použije proti protestujícím násilí, tak jeho režim padne. Hovořila také o sankcích a o tom, že Washington v opačném případě zveřejní výši financí, o které zemi připravil Janukovyč a jeho příznivci.

Manželem Nulandové je neokonzervativec Robert Kagan. Ten mimochodem prohlásil, že Američané jsou z Marsu a Evropané, kteří si dle jeho pohledu nejsou schopni uvědomit, že zajištění bezpečnosti záleží do velké míry na vojenské síle, jsou zase z Venuše. Když přijde řeč na vyzbrojení Kyjeva, postupují Nulandová a Breedlove ruku v ruce. První den konání Mnichovské bezpečnostní konference to byli oni dva, kdo shromáždili celou americkou delegaci a iniciovali diskuzi o tom, jakým způsobem zlomit odpor evropských politiků stále odmítajících vyzbrojení ukrajinské armády.

Breedlove se nechal slyšet, že je nutné vložit se do krize na Ukrajině i vojensky. „Samotné sankce a diplomatický tlak jinak nemohou mít žádný účinek. Pokud se nám však podaří postavit se Rusku i vojensky, potom se zároveň zvýší pravděpodobnost úspěchu i ostatních nástrojů. Spor mezi Spojenými státy a Evropou se zatím nerozhořel naplno. Je však dle Spiegelu zřejmé, že cíle obou stran se liší. Francouzsko-německá iniciativa si klade za cíl stabilizovat situaci na Ukrajině. Cílem válečných jestřábů z Washingtonu je snížit vliv Moskvy na dění v regionu a destabilizovat Putinův režim. Snovým výsledkem celé krize by pro ně byl pád ruského prezidenta.

Na západní Ukrajině poblíž polských hranic se začátkem března měla konat vojenská cvičení za účasti amerických velitelů a poradců. Prezident Barack Obama však zatím chce dát šanci minskému příměří. Váleční jestřábi přesto věří, že jsou každým dnem o krok blíže ke svému cíli. Minulé úterý jeden z nich, generál Hodges, zmínil, že dle jeho čekávání začne vojenský výcvik ještě tento měsíc. 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…