Spisovatel Topol: Jsem demokrat, ale Zemana zvolili hlupáci. Chce nás zavlíct do Ruska. Ale on tady už dlouho nebude...

02.11.2018 8:13

Spisovatel Jáchym Topol poskytl rozhovor internetové televizi DVTV. Hned v úvodu konstatoval, že máme velmi špatného prezidenta, ale je pozitivní, že už tady dlouho nebude a že se situace v České republice zase zlepší.

Spisovatel Topol: Jsem demokrat, ale Zemana zvolili hlupáci. Chce nás zavlíct do Ruska. Ale on tady už dlouho nebude...
Foto: screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Myslím si, že máme velice špatnou hlavu státu, pana prezidenta Zemana, to se jako stalo, ale že ten tady dlouho nebude z různých důvodů a že se ta situace prostě jako zlepší. Můj pocit je, že žijeme v nějaký generační smyčce. V 70. letech jsme čelili rusifikaci, které jsme se v 70. a 80. letech spíš smáli, ale ... teď mi připadá, že to Rusko je opět agresivní. A toho pana prezidenta zmiňuju, protože on je takovým představitelem tý snahy nás do toho Ruska znovu zavlíct,“ vyjádřil svůj názor Topol.

„Obávám se, že pan prezident byl podruhé zvolen prostě tím, že ho volili hlupáci, kterých je bohužel velké procento,“ posteskl si spisovatel. Neupírá těmto lidem právo volit, naopak bude rád, když půjdou i k dalším volbám, protože je demokrat. Ale býti demokratem ještě neznamená, že nemůžete o někom říct, že je hlupák, když si to člověk myslí.

Naproti tomu voliče ANO Andreje Babiše nepovažuje za hlupáky, ale za „lišáky“, kterým vyhovuje styl politiky Andreje Babiše.

Situace se ale postupem let nezměnila jen v Česku, ale i v USA. Amerika je pod novým prezidentem Trumpem nečitelná. Ale ať je to, jak chce, můžeme všechny tyhle věci dnes říkat nahlas, což před rokem 1989 nešlo. „A materiálně jsou na tom dnes občané České republiky úplně úžasně,“ podotkl Topol.

Spisovatel se domnívá, že jsme se tak úplně nevypořádali s komunistickou minulostí. Nebyli potrestáni např. lidé, kteří od konce 40. let a v letech 50. hlídali těžce pracující vězně z uranových dolů. Na druhé straně považuje Topol za pozitivní  že se demokratický režim komunistům nemstil. A dnešní komunisti jsou jiní než komunisti ve 20. nebo 30. letech minulého století. Zatímco tehdy se možná i prali za chudé občany, dnešním komunistům jsou podle Topola chudí lidé totálně ukradení. Jen se lísají k lidem, kteří mají moc. Třeba ke stávajícímu premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Fakt, že se dnes komunisté podílejí na moci, Topola naplňuje studem.

Další chybu prý dnes děláme, když naše děti málo poučujeme o tom, co to byl gulag. Školáci a studenti dnes umí vyjmenovat hrůzné nacistické koncentráky, ale už se neučí o tom, že stejně hrůzné tábory desítky let udržoval v chodu i předchůdce dnešního Ruska, Sovětský svaz.

Navzdory chybám a problémům, které vidí, si však myslí, že se dnes máme dobře, a možná by nám prospělo, kdybychom denně nečetli v médiích tolik negativistických zpráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…