Starostové si poslechli Zemana. A potvrdili spolupráci s topkou

31.05.2013 17:25

Ve vstřícném tónu dnes prezident Miloš Zeman oslovil delegáty celorepublikového sněmu hnutí Starostové a nezávislí (STAN), partnerského hnutí vládní TOP 09. V projevu zopakoval svou podporu přímé volbě starostů a zdůraznil, že právě lidé z komunální politiky často s obecními penězi hospodaří lépe než vláda se státním rozpočtem. Delegáti STAN před polednem schválili novou smlouvu o dlouhodobé spolupráci s TOP 09, kterou na sněmu reprezentoval její první místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek.

Starostové si poslechli Zemana. A potvrdili spolupráci s topkou
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

"Přijel jsem sem velice rád, v průběhu svého života jsem se setkal se stovkami starostů," prohlásil prezident. Zeman, který má dlouhodobé spory s ministrem zahraničí a šéfem vládní TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, před delegáty sněmu předstoupil v úvodu jednacího dne poté, co zazněly česká hymna a Óda na radost, chápaná jako evropská hymna. Schwarzenberg na sněm nakonec nepřijel, už potvrzenou účast nakonec odřekl kvůli pracovnímu vytížení.

Prezident nemá zákonodárnou pravomoc, připomněl Kalousek

Podle představy hlavy státu by měli být přímo voleni nejen starostové, ale i hejtmani, podobnou představu ostatně mají i politici hnutí STAN. Zeman ale nově navrhl, aby se starostou automaticky stával ten kandidát, který v komunálních volbách na kandidátce vítězné strany získal nejvíce preferenčních hlasů. Snížilo by to podle prezidenta náklady na volbu a také nebezpečí, že by přímo zvolený starosta byl "solitérem", který v jinak politicky naladěném zastupitelstvu nebude mít šanci prosadit svůj volební program.

Kalousek v první reakci na takový návrh připomněl, že prezident nemá zákonodárnou moc, a jeho návrhům se tak věnuje zbytečně příliš mnoho pozornosti. Podle místopředsedy STAN Stanislava Polčáka je sice možné o tomto modelu diskutovat, hnutí ale prosazuje vlastní model, kdy by voliči dostali speciální volební lístek pro přímou volbu starosty.

Smlouva obsahuje základní programové priority

S hlavním bodem dnešního sněmu, potvrzením nové smlouvy o spolupráci s TOP 09, se delegáti vypořádali ještě před polednem. V tajném hlasování jasnou většinou rozhodli pro její uzavření. Poté, co smlouvu schválí i výkonný výbor TOP 09, podepíší ji předsedové obou uskupení. Smlouva, platná do konce roku 2017, popisuje formu spolupráce obou subjektů v různých typech voleb. V parlamentních dodá STAN své osobnosti na kandidátku TOP 09, v evropských volbách obě strany uzavřou volební koalici.

V komunálních volbách bude forma spolupráce záviset na dohodě regionálních a místních organizací TOP 09 a STAN. Obě uskupení se dohodnou na osobnostech pro senátní volby, o formě podpory se domluví s kandidátem. A pro následující prezidentské volby má platit společná podpora osobnosti, která bude splňovat kritéria pro výkon této funkce.

Smlouva obsahuje základní programové priority. Konkrétní programové body, které budou chtít Starostové prosadit do volebního programu TOP 09, mají být dohodnuty do konce září. O programu nynější vládní strany má pak debatovat její říjnový sněm a program jako celek by měl být podle Kalouska zveřejněn v prvních měsících příštího roku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…