Stát by mohl nově diktovat, jakou péči pacientům zajistí pojišťovny

18.07.2012 9:53

Ministerstvo zdravotnictví plánuje další novinku. Mělo by jít o zavedení takzvaného dvousložkového pojistného. Tedy, že by si v budoucnu část peněz z pojistného vybrala každá zdravotní pojišťovna od svých pojištěnců sama. Zbytek by jí zaplatili sami pacienti. Hegerův úřad bude mít návrh před sebou na konci léta.

Stát by mohl nově diktovat, jakou péči pacientům zajistí pojišťovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

„Je to jeden z nástrojů, jak stabilizovat finance ve zdravotnictví,“ cituje Hegerova poradce Pavla Vepřka server Aktuálně.cz. Dvousložkové pojistné už před rokem ministru Leoši Hegerovi doporučovali experti z Národní ekonomické rady vlády.

Podle Vepřka bude mít stát nově nástroj k tomu, aby pojišťovnám přísněji diktoval, jakou zdravotní péči by měli zajišťovat.

Resort zdravotnictví počítá s tím, že by si v budoucnu část peněz z pojistného vybrala každá zdravotní pojišťovna od svých pojištěnců sama. Podle nynějších odhadů by se mělo jednat o částku mezi 1000 až 3000 korun.

Seniorům by se o zmíněnou částku měl navýšit důchod, lidem s nízkými příjmy při placení pomůže stát. Lidem bez zaměstnání dostanou dávky, ale z nich budou muset zaplatit i část pojistného.

„Problém je, že pojišťovny za vybrané peníze nakupují péči. Té pojišťovně, která ji nakupuje efektivněji, zůstanou peníze na účtu. A protože je pojišťovna nezisková, tak se tam hromadí. Nemůže za to nabídnout ani více péče, ani je nemůže rozumně využít,“ uvedl Aktuálně.cz Vepřek s tím, že to nově buď bude jejich zisk, nebo bude muset uvolnit ceny pojistného.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …