Stíhačky F-35 budou. „Mír chtějí na soutěžích krásy,“ napsala „mladá a pohledná“

29.01.2024 14:38

Ministerstvo obrany oznámilo, že byla podepsána smlouva o nákupu letounů F-35. První letouny by do Česka měly přiletět v roce 2031. Mnozí poslanci nákup vítali, mezi nimi i Danuše Nerudová. Připomněla, že i v soutěžích krásy si všichni přejí mír, rozdíl je, že zodpovědní politici pro to i něco dělají. Lubomír Zaorálek se nicméně ptá, proč se na podpis smlouvy tolik spěchalo. Zda za tím nestojí i jiné zájmy než pouze ty Armády ČR.

Stíhačky F-35 budou. „Mír chtějí na soutěžích krásy,“ napsala „mladá a pohledná“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová

Ministerstvo obrany na svém oficiálním účtu na sociální síti X informovalo, že ministryně obrany Jana Černochová spolu s velvyslancem ze Spojených států amerických Bijanem Sabetem podepsala smlouvu na nákup letounů F-35.

„Ministryně obrany Jana Černochová a americký velvyslanec Bijan Sabet dnes svými podpisy završili vyjednávání o budoucnosti českého nadzvukového letectva. Piloti Armády ČR se mohou těšit na 24 letounů 5. generace F-35,“ sdílelo informace o podpisu smlouvy ministerstvo.

Dodržením svého slibu se na síti chlubila i samotná ministryně. „Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry,“ uvedla Jana Černochová (ODS).

Tato éra je pro Českou republiku podle ministryně dobou, kdy se Česko se svou moderní technikou již řadí do první ligy evropských členů NATO. „Stroje 5. generace jsou totiž páteřním letounem Severoatlantické aliance. Jejich pořízením navíc dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády,“ prohlásila Černochová.

Tiskové oddělení Ministerstva obrany uvedlo, že nákup letounů F-35 představuje nejvýznamnější projekt v historii Armády ČR. Pořizovací proces bude trvat 11 let, první stroje by do České republiky měly přiletět v roce 2031. Současné švédské Gripeny budou v používány až do roku 2035 – do plného nasazení letounů F-35.

Na podpis smlouvy o nákupu zareagoval europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Ministerstvu obrany pogratuloval. „Nejlepší odpověď na stupňující se agresivitu Ruska. Gratuluji,“ vzkázal ministerstvu v čele s Černochovou na sociální síti X.

Poslanec z ODS Pavel Žáček dal nákupu palec nahoru.

„Vynikající zpráva pro celou Českou republiku, a především naši bezpečnost,“ tleskal nákupu primátor Ostravy Jan Dohnal (ODS). „Kdo navštívil Dny NATO, na vlastní oči viděl, o jak fascinující technologii se v případě letadel F-35 jedná,“ napsal na X a poděkoval ministryni Černochové.

Podpis smlouvy o nákupu letounů uvítala i Danuše Nerudová. V rozhovoru během své prezidentské kampaně kdysi prohlásila, že jejím největším handicapem je, že je žena, „navíc mladá, k tomu i pohledná“. Nyní na X napsala, že světový mír si přeji i účastnice soutěží krásy. Zodpovědní politici však pro to něco i dělají. „To je důvod, proč vítám dnešní podpis smlouvy o nákupu stíhaček F-35. Je to další krok na cestě k plnění spojeneckých závazků a zajištění naší vlastní bezpečnosti,“ vysvětlila Nerudová.

Lubomír Zaorálek ze SOCDEM se pozastavil nad tím, proč se s nákupem tak moc spěchalo a zda za tím nestojí i jiné než ryze české zájmy. „Mělo to být až v březnu! Největší vojenský nákup v historii za 322 mld.,“ nechápal místopředseda Sociální demokracie.

Nákup dle jeho názoru nebyl řádně veřejně projednán. „Výhrady nebyly zodpovězeny. Hrozí zanedbání jiných zásadních investic do Armády ČR. Jsou tu snad jiné zájmy, než bezpečnost ČR? O co tu jde, paní Černochová?“ ptal se ministryně. Prozatím bez odpovědi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tu babu nevolte, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseIvana1 , 29.01.2024 17:22:01
zrádců už máme dost a jakousi prodavačku titulů ze zemědělky z Brna k tomu nepotřebujeme. Navíc z té zjištné baby na kilometr daleko stříká snaha o zabezpečení sebe a svojí rodiny z peněz daňových poplatníků. Jako tzv. ekonomka je to popravdě pouhá účetní. A ještě k tomu průměrná. Takže babu Nerudovou nevolte!

|  16 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …