Stovky lidí si v Českých Budějovicích připomněly oběti z tábora Lety u Písku

10.04.2018 7:27

REPORTÁŽ Stovky lidí se v pondělí v podvečer zúčastnily „Piety za oběti koncentračního tábora v Letech u Písku“, která se konala na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. Účastníci dostali do rukou papíry, na kterých byla napsána jména obětí tohoto tábora. „My všichni moc dobře víme, co znamenají slova Buchenwald nebo Dachau. Ale neměli bychom zapomínat na to, co znamená koncentrační tábor Lety u Písku,“ pronesl romský student Martin Dudi.

Stovky lidí si v Českých Budějovicích připomněly oběti z tábora Lety u Písku
Foto: David Hora
Popisek: Lidé si vzali do rukou papíry se jmény těch, kteří tábor v Letech nepřežili

„Vzhledem k postupnému a hrozivému etablování extrémních názorů mezi politiky považujeme za zcela zásadní připomenout některým z nich, že Jihočeši dobře vědí, co byl koncentrační tábor v Letech. Že v něm v příšerných podmínkách zemřelo více než 240 dětí mladších 14 let a dalších téměř 100 dospělých. Další stovky lidí byly dále odvezeny do nacistických vyhlazovacích táborů,“ stálo na pozvánce k této pietní akci na Facebooku s tím, že z posledních průzkumů a výpovědí svědků dokonce vyplývá, že reálný počet obětí je bohužel ještě daleko vyšší.

Mezi účastníky piety byl například i senátor Jiří Šesták a mladý lidovec Šimon Heller. „Dnešní akce je připomínkou tábora v Letech, kde zahynula spousta lidí. Toto shromáždění má připomenout zrůdnosti, které se tady děly za druhé světové války,“ uvedl Šimon Heller a dodal. „Protože pokud je vyhlazováno jakékoliv etnikum, ať je to židovské, nebo třeba romské, tak je to prostě zásadně špatně a společnost by si toto měla připomínat.“

Šimon Heller pak také připomněl výroky některých politiků právě ohledně tábora v Letech, které vzbudily velkou nevoli. „Jeden z důvodů, proč jsme se tady sešli, také je, že vyjádření některých politiků, která zpochybňují holocaust, byla velmi znepokojující,“ řekl Šimon Heller a v této souvislosti zmínil Tomia Okamuru a Miloslava Roznera.

Senátor Jiří Šesták se pak pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i k odkoupení a likvidaci vepřína v Letech. Ten byl v blízkosti bývalého tábora vybudován v 70. letech 20. století. „Já si myslím, že jako důstojné uctění památky mrtvých je správné, že je to vykoupené a že se tam postaví odpovídající památník,“ uvedl senátor.

Buchenwald, Dachau a tábor v Letech

Na pondělní pietní akci vystoupil například romský student Martin Dudi, který promluvil k davu. I on ve svém proslovu upozornil na výroky některých politiků ohledně tábora v Letech.
„Žijeme ve 21. století. Uplynulo 73 let od konce druhé světové války a mezi námi se dnes nachází tací, kteří zpochybňují to, co se dělo za druhé světové války. Dokonce jsou tu i tací, kteří se nestydí prohlašovat mylné a velice zavádějící informace,“ pronesl student a pokračoval. „My všichni moc dobře víme, co znamenají slova Buchenwald nebo Dachau. Ale neměli bychom zapomínat na to, co znamená koncentrační tábor Lety u Písku,“ řekl s tím, že zde umíraly i děti, kterým ještě nebyl ani jeden rok. „A já chci na vás všechny apelovat, abychom nezapomínali na to, co se za druhé světové války dělo. Nezapomínejte na hrůzy a na utrpení, které se v koncentračních táborech odehrávaly,“ řekl student. Na závěr pak vzhledem k tomu, že v táboře v Letech u Písku zemřeli především Romové, pronesl pár vět romsky.

Účastníků pietní akce bylo tolik, že zaplnili všechny strany českobudějovického náměstí. Foto: David Hora

Na českobudějovickém náměstí se u příležitosti této akce sešly zhruba tři stovky lidí. Každý z účastníků dostal do ruky papír, na kterém bylo napsáno nejen jméno, ale i datum narození a úmrtí některé z obětí tábora v Letech.  Přítomní minutou ticha uctili jejich památku. Pak si stoupli na určené značky a ze jmen obětí na listech vytvořili ve zvednutých rukách nápis Lety. Nakonec obestoupili, stále s papíry v ruce, ze všech stran náměstí Přemysla Otakara II.

Jak uvedli organizátoři, každý list papíru se jménem bude odeslán v samostatné obálce jednomu ze tří poslaneckých klubů ANO, SPD a KSČM.

Lidé drželi v rukou jména lidí, kteří tábor nepřežili. Foto: David Hora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…