Studenti chystají na čtvrtek stávku za obranu ústavních hodnot Česka

09.03.2018 20:33

Studenti vysokých a středních škol chystají na čtvrtek půlhodinovou stávku na obranu ústavních hodnot ČR. V poledne chtějí vyjít před školy, aby vyjádřili nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k Ústavě. Akci zorganizovali studenti Divadelní fakulty Akademie múzických umění a měla by mimo jiné přispět ke vzniku studentského fóra, které bude aktivní i v budoucnu. ČTK to za organizátory řekl Václav Strýček.

Studenti chystají na čtvrtek stávku za obranu ústavních hodnot Česka
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Přímo oslovujeme především studenty vysokých škol a plnoleté studenty gymnázií. Kladnou odezvu máme třeba z Univerzity Karlovy, Masarykovy univerzity, JAMU, VŠCHT nebo Gymnázia F. X. Šaldy v Liberci,“ řekl Strýček. Další lidé se ke stávce hlásí ve facebookové události. Určena není pouze pro studenty, zapojit se může každý.

Účastníci budou moci podepsat svůj souhlas se zněním výzvy. Mezi požadavky je například, aby prezident plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Studenti rovněž požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky a aby proti nedodržování ústavních zvyklostí důrazně vystoupil Senát.

Dokument nemá být peticí. „Pokud ho někdo podepíše, pak listiny shromáždíme na DAMU a vymyslíme, jak s nimi dále naložit. Odneseme je třeba do Senátu nebo Kanceláře prezidenta republiky. Studenti nám také mohou poslat svoje vlastní požadavky a my s nimi třeba vytapetujeme DAMU a vyfotíme je, aby bylo vidět, jak velký ohlas byl,“ uvedl Strýček. Účastníci protestu mají na sociálních sítích sdílet fotografie a videa s hashtagem #VyjdiVen.

Pokud bude mít akce dobrou odezvu, mohla by se stát základem pro vznik studentského fóra. „To by se mohlo nejenom vymezovat negativně, ale i přednášet pozitivní témata, o kterých by se mělo mluvit,“ podotkl Strýček. Potenciál pro tuto iniciativu podle něj existuje. “Samozřejmě si také nemyslíme, že se po té čtvrteční akci jako mávnutím kouzelného proutku něco zásadního změní a všichni ústavní činitelé si sáhnou do svědomí a dál už nebude o čem mluvit,“ dodal.

Vyhlášení protestní stávky podle něj plně podporují studentská komora akademického senátu DAMU a děkanka DAMU.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…