Šup ho. Pirát provokoval a jde od válu. Ale jak to vysvětlil!

22.03.2021 9:46

Žádná Sněmovna! Věci nabraly nečekaný spád. Minulý týden na piráta Radka Holodňáka, místopředsedu Mladého Pirátstva, prasklo, že má tak blízko k myšlenkám Karla Marxe, že z jeho knih pořádá veřejná čtení a navíc je sám vydává. Nyní mladý politik, dle svých slov socialista, věřící „ve vítězství pracujícího lidu“ učinil zásadní krok. Opustil boj o místa na podzimní sněmovní kandidátce Pirátů. Informoval o tom poslanec Mikuláš Ferjenčík. Holodňák se ve svém oznámení o odstoupení z boje o poslanecký mandát odvolává na svůj „osobitý humor“. Podle všeho zmizely i Holodňákovy veřejné profily ze sociálních sítí. Případ v něčem připomíná loňské pirátské faux pas s Tomášem Tožičkou, který měl původně kandidovat do Senátu.

Šup ho. Pirát provokoval a jde od válu. Ale jak to vysvětlil!
Foto: Repro YouTube
Popisek: Místopředseda Mladého Pirátstva, Mgr. Radek Holodňák

„Pro info Radek Holodňák pozastavil členství a stáhl kandidaturu v primárkách do Sněmovny. Nechce, aby nás konkurence dehonestovala skrze jeho marxistické provokace,“ napsal 18. března poslanec Ferjenčík na pirátskou skupinu na facebooku.

Anketa

Byl by Ivan Bartoš dobrý premiér?

1%
97%
2%
hlasovalo: 21204 lidí
Holodňák totiž po sérii článků v českých médiích z minulého týdne, ve kterých bylo poukazováno na jeho názorový příklon k socialismu a k učení Karla Marxe učinil vcelku rychlé rozhodnutí, že straně nechce v období posledního půl roku do sněmovních voleb škodit. Jedná se takřka přesně po roce o druhý takový případ. Loni v březnu stáhnul svou tehdejší senátní kandidaturu Tomáš Tožička, u kterého byl propírán jeho pozitivní postoj k Palestině a také příspěvek, na kterém byla spojena izraelská Davidova hvězda s nacistickou svastikou. Rozdílné jsou kauzy především v tom, že Tožička kandidaturu stáhnul po žádosti pirátského vedení strany, zatímco Holodňák zřejmě rozhodnutí učinil zcela o vlastní vůli.

„Ahoj, dospěl jsem k rozhodnutí a chci vám oznámit, že nechci poškozovat dobré jméno strany kauzou, která se týká zejména mého vystupování na sociálních sítích, proto

a) stahuji svou kandidaturu do voleb do Poslanecké sněmovny
b) pozastavuji své členství v Pirátské straně

K tomuto rozhodnutí mě vede jednoduchý důvod:

uvědomuji si, že politická činnost je služba veřejnosti a v případě Pirátů pak i společná týmová práce mnoha skvělých lidí, s nimiž spolupracovat pro mě byla a je radost a čest. Svou práci jak v občanském životě, tak v tom politickém, se snažím dělat svědomitě a ve veřejném zájmu. Kdo mě zná, ví, že mám osobitý smysl pro humor, který nemusí každý vnímat stejně jako já a nemusí tedy být v souladu s veřejným působením. Protože nechci Piráty poškodit, stahuji kandidaturu a pozastavuji členství,“ píše Holodňák na interním pirátském fóru. Rozhodl se tak v situaci, kdy by jakožto místopředseda Mladého Pirátstva a asistent poslance Františka Navrkala měl vcelku reálné šance o sněmovní mandát zabojovat.

A právě tyto dvě funkce si Holodňák podle všeho ponechává. Ve Sněmovně se mladý pirátský politik může díky svému statutu (krajského) asistenta poslance pohybovat již delší dobu, pozornost veřejnosti na sebe ale přitáhl až nedávnou zprávou o změně názvu mládežnické frakce Pirátů. „Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže,“ uvedl Holodňák k výsledkům ankety, ve které si tehdy ještě Mladí Piráti odhlasovali změnu názvu na Mladé Pirátstvo. „Domníváme se, že je vhodné jít vstříc současným inkluzivním standardům. Samotný název samozřejmě neřeší problém nerovnoměrného zastoupení žen u Pirátů i v politice obecně, jazyk – tedy to, jak mluvíme – je však s trochou nadsázky orgánem první diskriminace. Je čas, abychom přestali dívky a ženy nutit schovávat se pod generická maskulina. Chceme tím dát najevo, že u nás jsou vítáni všichni. Muži, ženy a samozřejmě také nebinární osoby,“ dodal.

Holodňák si podle všeho zrušil, nebo alespoň pro veřejnost znepřístupnil profily na sociálních sítích, odkud minulý týden novináři například z ParlamentníchListů.cz, či z portálu Expres.cz jeho výroky o Marxovi a socialismu vyšťárali. Právě sociální sítě stály také za problémy jiného pirátského kandidáta, kterým měl při loňských senátních volbách být již zmíněný Tomáš Tožička.

Podobnost v případech Holodňáka a Tožičky spočívá zejména v tom, že na oba případy začala upozorňovat česká média. Tožičkovi zřejmě přitížil jeho velmi negativní až nenávistný postoj k Izraeli, za což si vysloužil tvrdou kritiku i z politické sféry, za všechny jmenujme třeba tehdejšího poslance TOP 09 Miroslava Kalouska. „Za tohle bych rozbil hubu i vlastnímu bráchovi,“ napsal k tomu tehdy Kalousek.

O vyjádření k celé věci jsme požádali doktora Petra Sokola, vysokoškolského pedagoga a odborníka na politickou vědu. „Případ místopředsedy Mladého pirátstva potvrzuje, že pan Tožička nebyl ve straně výjimkou,“ soudí Sokol. Vysvětluje, že u Pirátů je zástupců silně levicových názorů více. „Jejich prezentace může odradit část pravostředových voličů, kteří zvažují volbu Pirátů, i dosavadní nelevicové přiznivce STAN,“ dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…