Švédsko nemá byty. A hádejte proč

31.10.2017 9:27

Švédsko čelí hluboké krizi na trhu s bydlením a v těchto dnech se v zemi rozhořela bouřlivá diskuze, ve které je z problémů obviňována vláda. Jako důvod uvádí místní samosprávy poskytování většiny volných ubytovacích kapacit uprchlíkům.

Švédsko nemá byty. A hádejte proč
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Migranté se navzájem učí francouzsky

Problémy se získáním bytu se týkají zejména chudších vrstev ve švédské společnosti a místní samosprávy již našly hlavního viníka. Podle aktuálně publikované zprávy za vše může švédská vláda a její liberální přistěhovalecká politika. Švédsko v prvních měsících migrační krize přijalo přibližně dvě stě tisíc migrantů z Blízkého východu a Afriky, kteří jsou upřednostňováni pří žádosti o přidělení bytu.

Zástupci místních samospráv tvrdí, že nemohou zajistit bydlení „nejvíce zranitelným vrstvám“ obyvatelstva, protože musí povinně přidělovat ubytování v prvé řadě žadatelům o azyl. „V důsledku těchto opatření mají ostatní prostě smůlu. Nejsme schopni jim žádné bydlení nabídnout. Nejvíce na to tak doplácí studenti, mladí lidé a také lidé, kteří musí strávit z důvodů léčby delší dobu v nemocnici,“ sdělil v reportáži SVT šéf sociálního odboru v Hässleholmu.

Situace se navíc bude dle místních samospráv zhoršovat, protože příští rok bude třeba zajistit bydlení pro 100 000 lidí, kterým končí stávající povolení. Přes značně rozšířený názor na mnoha radnicích vláda problémy způsobené její přistěhovaleckou politikou odmítá. „Vedle hledání viníků jinde by se měli tito kritici zaměřit především sami na sebe. Jednoduše měli více stavět a dobře si spočítat, jaké ubytovací kapacity potřebují,“ říká ministr pro bydlení Peter Eriksson.

Problémy s bydlením však má Švédsko již celou řadu let . „Dříve šlo o problém především v hlavním městě a dalších metropolích. Nicméně nyní se tento problém rozšířil po celé zemi. Dle Národního výboru pro bydlení hlásí nedostatek ubytovacích kapacit 255 z 290 měst ve Švédsku,“ napsal Local. Jak navíc ukazují statistiky, razantní zhoršení souvisí s migrační krizí, která začala eskalovat v roce 2015.

„Mezi lety 2015 až 2017 se počet měst, která hlásila problém, zvýšil o 72 %. V blízké budoucnosti navíc nelze očekávat, že by se měl tento trend zlepšit,“ uváděl Local letos v srpnu s tím, že ani nezávislí analytici nepopírají, že tento neblahý trend má spojitost s masivním nárůstem migrantů. „Zvyšuje se počet mladých lidí a přistěhovalců a právě tyto skupiny mají méně peněz a jsou závislé na obecních bytech.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…