Švýcarsko přitvrzuje vůči přistěhovalcům. Získat občanství pro ně bude mnohem složitější

04.01.2018 11:38

Švýcarsko se řadí společně s Německem na čtvrté místo zemí, kde tvoří muslimští přistěhovalci největší procento v populaci. Nový zákon by však mohl způsobit, že bude ve Švýcarsku na rozdíl od ostatních evropských států muslimská populace klesat.

Švýcarsko přitvrzuje vůči přistěhovalcům. Získat občanství pro ně bude mnohem složitější
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Podle nedávného odhadu amerického think-tanku Pew Research Center tvoří muslimská populace ve Švýcarsku 6,1 %, ale v zemi žijí i další stovky tisíc cizinců. Mnozí z nich vyčerpávají švýcarský sociální systém a zejména migranti ze zemí třetího světa mají často značný problém se zařadit na pracovní trh a úspěšně se integrovat. Masovou migraci do země by mohl zastavit nový zákon, který vstoupil v platnost v první den nového roku.

Navzdory představě o Švýcarsku jako o zemi nakloněné migraci, bylo obtížné získat zdejší občanství již před přijetím zákona. Nyní se však podmínky pro získání povolení k pobytu ještě ztíží a pro osoby jisté náboženské a etnické příslušnosti tak bude v podstatě nemožné získat švýcarské občanství. Švýcarský systém je poměrně složitý a žadatelé o občanství jsou rozděleni do několika skupin, do kterých jsou zařazení po splnění určitých kritérií.

Zatímco dříve měli možnost poměrně snadno získat švýcarské občanství uchazeči ze skupiny B, nyní svého cíle mohou dosáhnout jen žadatelé ze skupiny C. Jak uvádí deník Basler Zeitung, úřady například v Curychu tak byly před koncem roku 2017 doslova zavaleny žádostmi o švýcarské občanství ze strany přistěhovalců ze zmiňované skupiny B. Podle starostky Coriny Mauchové její administrativa zpracovává asi 6 000 žádostí, což je dvojnásobek běžného počtu.

Nově tak nemohou získat občanství a stát se naturalizovanými Švýcary lidé, kteří pobírali v posledních letech sociální dávky, dokud peníze nevrátí státu nazpět. S vidinou švýcarského občanství se také může rozloučit každý, kdo byl odsouzen k delšímu trestu než tři měsíce podmíněně. Zpřísňují a konkretizují se dále podmínky, které se týkají udržování vztahů přistěhovalců s rodilými Švýcary.

V porovnání s Německem, Francií, Velkou Británií a dalšími západoevropskými státy již tak přísné imigrační zákony hodlají jednotlivé švýcarské kantony ještě více zpřísnit. Zvyšují zejména nároky na znalost němčiny žadatelů o švýcarské občanství. Nejdál jsou v tomto ohledu v kantonu Thurgau, kde je požadována úroveň v psané formě B1 a na ústní úrovni dokonce B2. Rakouský deník Kronen Zeitung mimochodem ve svém dnešním vydání apeluje na vládu, aby se tímto zákonem inspirovala.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…