TOP 09 je mrtvá. Silná slova o straně založené Kalouskem

08.10.2018 8:29

Politolog Daniel Kunštát z CEVRO Institutu hodnotí výsledky komunálních a senátních voleb jako neúspěch pro hnutí ANO. „Je to větší neúspěch, než to vypadá,“ poznamenává Kunštát a dodává, že šéf hnutí Andrej Babiš podruhé selhal. Ještě tvrdší slova pak Kunštát volí vůči TOP 09. „Volby pro TOP 09 dopadly katastrofálně,“ říká. Píše to server Lidovky.cz.

TOP 09 je mrtvá. Silná slova o straně založené Kalouskem
Foto: CEVRO Institut
Popisek: PhDr. Daniel Kunštát, Ph.D., politolog a sociolog, vedoucí katedry politologie a mezinárodních vztahů VŠ CEVRO Institut

Jako selhání Babiše Kunštát označuje to, že šéf hnutí ANO si prosadil do čela pražské kandidátky Petra Stuchlíka. Daleko kritičtější je pak Kunštát k ČSSD, KSČM i TOP 09. 

„Hnutí ANO oproti minulým volbám sice posílilo, podle mého soudu ale neadekvátně tomu, jakou dominantní pozici má v celostátní politice. Pro Andreje Babiše bude výsledek patrně zklamáním, byť formálně je vítěz. Zklamání je to ve dvojím smyslu. Jednak ANO určitě očekávalo vyšší podporu, zejména v některých větších městech, kde nenaplnilo představy, že bude mít mezi 25 až 30 procenty,“ uvedl Kunštát, jenž za velké zklamání považuje výsledek ANO v Praze. Babiš si podle jeho slov musí přiznat, že manažersky selhal.

Více ZDE

„Nepovedl se mu výběr minulého vedení Prahy a do značné míry se zdá, že selhal podruhé, když instaloval jako kandidáta na primátora člověka, kterého nikdo neznal. Pravdivá bude také asi teze, že Pražané hnutí ANO spočítali jeho působení na magistrátu, respektive působení Adriany Krnáčové,“ dodal Kunštát. 

Mezi vítěze voleb Kunštát řadí Piráty. „Je to strana, která se stále buduje. Co je důležitější než jejich posílení na regionální úrovni, je, že na rozdíl od hnutí ANO potvrdili svou pozici druhé či třetí nejsilnější politické strany,“ sdělil Kunštát. 

A co TOP 09? „Podle mého soudu dopadly volby pro TOP 09 katastrofálně. Ale dalo se to čekat. Dopadly tak, jaká je pozice TOP 09 v České republice. Politici, když se jim nedaří v komunálních volbách, mají často tendenci vyzdvihovat třeba to, že postoupilo tolik kandidátů v senátních volbách, nebo nepřipomínat, kde propadli, ale zdůraznit úspěch v Praze jako například v tomto případě,“ sdělil Kunštát, jenž má podle svých slov obavu o budoucnost topky. „Pokud nepřistoupí na integrační projekty, tak samostatně nemá nejmenší naději,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…