Tajný plán: Německo prý chystá podraz na Velkou Británii

03.05.2016 16:41

Deník The Express tvrdí, že Německo chystá velký podvod na Velkou Británii. Berlín údajně vypracoval konkrétní plány na zřízení celoevropské armády, ale chce je zveřejnit až po britském referendu, které se bude konat 23. června.

Tajný plán: Německo prý chystá podraz na Velkou Británii
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

Plány kancléřky Angely Merkelové na zřízení společné armády členských států Evropské unie ovšem nejsou žádnou novinkou. Berlín prý počítá také se společným velitelstvím a jednotným vojenským plánováním. Jelikož se britský ministerský předseda David Cameron a jeho vláda staví proti, rozhodlo se údajně Německo držet své plány pod pokličkou, aby tak neodradilo britské voliče od hlasování pro setrvání v Evropské unii.

„Právě společná armáda a jednotný daňový a migrační systém jsou přitom hlavními body, ke kterým se staví i jinak proevropská Cameronova vláda odmítavě. Mnozí proto považují německé plány těsně před referendem ve Velké Británii za doslova šílené. Především s ohledem na snahu Camerona a dalších udržet zemi v EU,“ poukazuje britský deník. Uniklé dokumenty také naznačují snahu Německa zrušit zákaz nasazení německých vojsk v době míru mimo jeho území.

Tvůrci tajného dokumentu argumentují tím, že by se měla brát v úvahu dynamika a charakter současných i budoucích bezpečnostních hrozeb. „Německá bezpečnostní politika má svůj význam i mimo území Německa a může se stát hnacím motorem na mezinárodním poli,“ cituje britský deník z uniklých dokumentů a připomíná, že ideu společné evropské armády mezi jinými podporuje i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Juncker argumentuje tím, že se společnou armádou bude moci EU snadněji čelit hrozbám přicházejícím ze strany Ruska a teroristických uskupení. Obraz evropské zahraniční politiky prý navíc značně utrpěl a ta není brána zbytkem světa tak vážně, jak by tomu mělo být. Spojení vojenských sil by mohlo reagovat na vnější ohrožení důvěryhodnějším způsobem. Nemělo by však představovat konkurenci vůči NATO. „Společná evropská armáda by spíš přinesla zintenzivnění spolupráce a také snížení nákladů.“

V podobném duchu se nedávno vyjadřoval také Roderich Kiesewetter z výboru pro zahraniční záležitosti, který působí v rámci německého parlamentu. „Vytvoření společné evropské armády je běh na dlouhou trať. Je však strategickou nutností k tomuto cíli vydláždit cestu již nyní,“ prohlásil německý poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…