Tak už i Německo: Volič se naštval

20.03.2024 8:07

Koalice „zakrslíků“. Tak prý teď vypadá vláda německého kancléře Olafa Scholze. Němci podle všeho čekají na politika, který jim bude naslouchat, který bude řešit jejich problémy a nezůstane jen u projevů plných frází. A tuhle naději dnes podle průzkumů mnozí vidí v AfD, v Alternativě pro Německo. Ale o slovo se hlásí i jiní. Politici, kteří říkají, že Ukrajina nemůže nad Ruskem zvítězit na bojišti.

Tak už i Německo: Volič se naštval
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Server nejčtenějšího německého listu Bild upozornil, že v Německu vládnoucí koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených se mění v koalici „zakrslíků“. Průzkumy v Sasku, ve spolkové zemi sousedící s českým Ústeckým krajem, ukazují, že všechny tři strany dohromady mají podporu jen asi 13 procent lidí. „Semaforová koalice je na cestě k politickém trpaslíkovi, kterému voliči nevěří už téměř nic,“ napsal německý deník Bild.

Voliči podle listu nevěří tomu, že stávající vláda dokáže účinně řešit energetickou krizi, dokáže efektivně probrat k životu churavějící ekonomiku a dokáže se vypořádat s migrační krizí...

Podle deníku Bild Němci zkrátka a dobře čekají na vládu, které opět začnou věřit. Věřit, že dokáže účinně řešit uvedené problémy a nezůstane jen u nedělních projevů plných frází.

Pro někdejší východní Němce může být takovou silou Alternativa pro Německo (AfD). Ukázal to průzkum agentury Insa, podle něhož má AfD podporu 34 procent voličů, pokud by se volby konaly teď. Ve skutečnosti zemské volby proběhnou až za půl roku. Další opoziční strana, CDU, má v průzkumu uveřejněném taktéž v deníku Bild, podporu 30 procent voličů.

O slovo se hlásí také nová strana Aliance Sahry Wagenknechtové (Bündnis Sahra Wagenknecht). Wagenknechová je bývalou místopředsedkyní Die Linke, která v roce 2024 založila novou stranu a v průzkumu v Sasku má podporu 11 procent voličů.

V rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung varovala, že Německo musí opravit komunikace, rozšířit síť optických kabelů, dát do pořádku mosty a udělat řadu dalších věcí, protože její země pomalu chátrá, proti čemuž se dlouho nic nedělalo.

Další problém vidí v cenách energií.

„Například v Německu se utrácejí obrovské peníze, aby se zakryly důsledky neúspěšné energetické politiky. Žádná jiná země nevynaložila tolik peněz na energetické dotace jako my. Více než 70 miliard eur šlo do energetických společností plus dalších 40 miliard na kontrolu cen. Přesto máme nejvyšší ceny energií v EU,“ upozornila.

„Komisařka pro ozbrojené síly právě představila svou zprávu, podle níž jsou v Bundeswehru stále zásadní nedostatky. Vojenský rozpočet se ale roky zvyšoval, dokonce i před přelomem století. Kam jdou peníze? Když jsem se dočetla, že bylo objednáno rádiové zařízení za více než miliardu eur, které se nevejde ani do standardních terénních vozů a tanků, nebo že se náklady na přepravní vrtulníky ztrojnásobily, zjevně je do toho zapojen lobbing a některé firmy dostávají peníze. To není seriózní způsob nakládání s penězi z daní. Potřebujeme Bundeswehr, který je schopen bránit naši zemi. To je jeho poslání. V současnosti máme největší rozpočet na zbrojení v německé historii, a přesto se nedaří odstranit nedostatky? Daňový poplatník je zde očividně okrádán, protože politici, jako paní Strack-Zimmermannová, která sama zasedá v lobbistických sdruženích obranného průmyslu, se cítí příliš úzce spjati s jejich přáními. Na dodávky zbraní na Ukrajinu má být v roce 2024 vynaloženo nejméně osm miliard eur. Nyní jsme jejich zdaleka největším finančníkem a dodavatelem zbraní, zatímco ostatní země včetně USA ustupují od financování této války, protože vidí, že Ukrajina ji nemůže vojensky vyhrát,“ pokračovala.

Server německého listu Die Welt upozornil, že volby mohou dopadnout ještě jinak.

„Volební průzkumy obecně vždy podléhají nejistotě. Mimo jiné oslabování stranických vazeb a stále častějšího rozhodnutí až těsně před volbami koho volit. To ztěžuje ústavům pro výzkum veřejného mínění posoudit váhu shromážděných dat.“


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Genius Scholz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDušan Nárožný , 20.03.2024 10:37:05
má oproti našemu fialovému výhodu silnější ekonomiky. Ta už tady dostala na frak a Němci si budou utahovat opasky na úroveň občanu ČR, občané ČR si budou utahovat opasky na úroveň občanů Bulharska, ti zase na úroveň občanů Ukrajiny a občané Ukrajiny, ještě to neví, ti jsou v hajzlu.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…