Takto Klaus v novinách hájí amnestii. Včetně uzavření starších kauz

03.01.2013 7:11

Prezident republiky Václav Klaus v rozhovoru pro deník MF DNES vysvětloval svou novoroční amnestii, která dostala z vězení více než sedm tisíc odsouzenců. Mnoho dalších osob vyvázne bez trestu, protože jejich stíhání bylo zastaveno. Mezi nimi i některé mediálně známé případy hospodářské kriminality.

Takto Klaus v novinách hájí amnestii. Včetně uzavření starších kauz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Anketa

Souhlasíte s dílčí amnestií, kterou vyhlásil Klaus?

7%
93%
hlasovalo: 39368 lidí

„Je jistým výrazem smíření a odpouštění jako principu, na nějž bychom uvnitř státu neměli rezignovat,“ hájil prezident svou amnestii. Podle něj je správné, že občas, při významné příležitosti, se dá průchod jistému druhu velkorysosti. „Je to mimořádný krok pro mimořádné chvíle,“ vysvětloval prezident, který za celé své funkční období amnestii neudělil.

„Jsem si vědom toho, že díky amnestiím mého předchůdce tento institut nemá příliš dobré jméno, ale to samo o sobě není důvodem se tohoto institutu zbavit,“ namítá Klaus. K námitkám, že díky jeho amnestii došlo k přerušení některých závažných hospodářských kauz, říká, že při amnestii to ani jinak nejde.

„Amnestie je něco neindividuálního. A myslím, že by bylo naprostou chybou, kdybych znal konkrétní případy a podle toho se rozhodoval,“ tvrdí Klaus. „Vy zmiňujete zcela nahodile případ zkrachovalé Union banky, o kterém nic konkrétního nevím a ani si nejsem vědom, čeho se to týkalo,“ zaútočil na redaktora při připomínce jedné z nejznámějších zastavených kauz.

Právě tento bod, při kterém byla zastavena značná část trestních řízení, táhnoucích se více než osm let, je v amnestii zpochybňován nejvíce. Prezident připomněl, že průtahy v řízení jsou ČR vyčítány i ze strany Evropského soudu pro lidská práva. Ten dokonce považuje za nadměrnou jakoukoliv délku nad šest let. „Tento časový úsek se mi zdál krátký, a proto jsem do textu amnestie místo čísla šest dal svým vlastním rozhodnutím číslo osm,“ říká prezident. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…