Takto to dopadá, když si děti hrají s granáty. Kauza kolem ministra Staňka se prý dostala někam, kde ji vůbec nikdo nechtěl

04.07.2019 11:24

Takhle to dopadá, když si lidé hrají s granáty. Najednou se diví, že vybouchly a je třeba řešit opravdu složitou situaci. Těmito slovy opsal současnou politickou krizi zkušený komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.

Takto to dopadá, když si děti hrají s granáty. Kauza kolem ministra Staňka se prý dostala někam, kde ji vůbec nikdo nechtěl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

„Přesně takhle občas začínají války – dotyční si nezodpovědně hrají s granáty, které vybuchnou, a oni se pak diví, že to okolostojící berou osobně a vyhlašují jim válku. Tak vznikla poslední vládní krize na ose Zeman–Babiš–Hamáček,“ napsal Pečinka na serveru Reflex.cz.

Zmíněnou hrou s granáty je podle komentátora i současný souboj o ministra kultury Antonína Staňka mezi prezidentem Milošem Zemanem, předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) a jeho koaličním partnerem Janem Hamáčkem (ČSSD). Nikdo z těchto pánů pravděpodobně nepočítal s tím, že tato koaliční krize může skončit až předčasnými volbami. Ale stalo se.

Komentátor tento stav spojuje i se situací přímo v ČSSD, kde část politiků opakovaně prohlašuje, že vstup do vlády byl velkou chybou a tuto chybu je co nejdříve třeba napravit. Tyto nespokojence navíc posiluje prezident Miloš Zeman, který přání sociální demokracie okatě přehlíží a odmítá odvolat ministra Staňka.    

„Do funkce šéfa kultury navrhli ze svého středu místopředsedu Šmardu. Prezident Zeman to považoval za zradu a řekl, že Staňka neodvolá a Šmardu nejmenuje. Výsledkem je zablokovaná situace, o které se premiér Babiš vyjádřil slovy, že z ní vidí východisko v podobě předčasných voleb. Ty ovšem ve skutečnosti většina parlamentních politických stran nechce,“ pokračoval Pečinka.

Teoreticky podle publicisty existuje cesta, jak vrátit pojistku zpátky do dnes odjištěného granátu. Pokud by si koaliční strany prohodily některá ministerstva, ANO by si vzalo pod patronát ministerstvo kultury a zařídit změnu ve vedení resortu s tím, že resort už nepatří ČSSD, takže ho nemá ovládat sociální demokrat. Jan Hamáček by se tím mohl dostat z kleští, které podle Pečinky drží na jedné straně Zeman a na straně druhé nespokojenci v ČSSD. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…