Tato věc prý může upoutat oči radikálů na Česko. V ČT hovořil analytik Eichler

26.09.2014 21:44

Analytik mezinárodních vztahů Jan Eichler se rozpovídal v pátečním Hyde Parku České televize o poměrech ve světě a to ve spojitosti s Islámským státem. Vyjádřil se i ke kauze „bílého prášku“, který v dopise dorazil prezidentovi, na vládu i na úřad ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Popsal, proč by se Česko mohlo teoreticky dostat do hledáčku radikálů.

Tato věc prý může upoutat oči radikálů na Česko. V ČT hovořil analytik Eichler
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Hned na úvod Eichler jasně řekl, že bylo nutné zaútočit na radikály z Islámského státu. Letecké útoky z tohoto hlediska považuje za nevyhnutelné. Bude třeba zorganizovat i pozemní útok. „Bez něj to nepůjde,“ zdůraznil. Prezident Spojených států Barack Obama se vyhýbá tomu, aby na toto bojiště přivedl pozemní síly, ale je otázka, jak dlouho se mu to bude dařit.

Poprava Saddáma Husajna předznamenala problém

I na českém příkladu úmrtí vojáků v Afghánistánu vidíme, o jak náročnou misi půjde v případě Islámského státu. Častokrát bude zaplacena i cena nejvyšší. Za pozitivní označil analytik skutečnost, že se na potřebě boje proti Islámskému státu shodlo všech pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN. Rusko nebylo proti, ani patřičné rezoluce neblokovalo. „A to i navzdory tomu, že od počátku bránilo změně režimu v Sýrii. „Z jejich pohledu tam mají nenahraditelné námořní základny,“ podotkl Eichler.

V pořadu také zaznělo, že jeden z kořenů dnešních problémů s Islámským státem leží už v popravě někdejšího iráckého diktátora Saddáma Husajna, Ten během své vlády výrazně upřednostňoval sunnitské vyznavače islámu před šiítskými i před Kurdy. Šiíti mu to na oplátku spočítali v čase jeho popravy. „Už tehdy analytici upozorňovali na to, že tato poprava vyvolá odvetu u sunnitů. A dnes to vidíme,“ prohlásil odborník.

Západ navíc podporuje Islámský stát už jen tím, že se dopouští verbálních přehmatů. Srovnává např. muslimy s fašisty. O to snáz se v očích vlastních lidí staví do role obětí západní zvůle. Západ tím proti sobě popuzuje celý muslimský svět.  

Otázkou také je, jak se Západ zachová ke Kurdům po skončení bojů s radikály. Kurdové nasazují pozemní síly a možná doufají, že dostanou možnost založit vlastní stát. Eichler ale připomněl, že podobné měli už po první válce v Perském zálivu. Tehdy Kurdové povstali proti Saddámu Husajnovi a Západ nechal diktátora, aby proti nim použil chemické zbraně. Eichler doufá, že dnes se ke Kurdům zachováme jinak.

Jak by se měla zachovat Evropská unie

Ukazuje se, že v řadách islámských radikálů bojuje už na tři tisíce Evropanů. Neměla by na ně EU pohlížet jako na vlastizrádce? Host připomněl, že jde o muslimy, kteří se na Západě již narodili, bývají už třetí generací původních přistěhovalců. Tajné služby tyto komunity sledují a dosahují úspěchů. Francouzské tajné službě se v minulých letech podařila celá řada „majstrštiků“. Jim se třeba podařilo na poslední chvíli zabránit únosu letadel, kterými chtěli radikálové namířit na Eiffelovu věž,“ prozradil odborník. A ačkoli přeje víc takových úspěchů, je si vědom toho, že tajné služby nedokážou uhlídat všechno.

Lidé žijící v muslimské komunitě si často připadají odstrčení, z čehož následně plyne jejich frustrace, ale podle experta jsou to lidé často také neskromní. „Někdy i členové těchto menšin jsou trochu neskromní. Oni si staví mešity, ale zkusme si my postavit kostel v Íránu,“ upozornil Eichler. V obecné rovině se prý jednoznačně ukázalo, že selhal koncept multikulturních společností. Někteří přistěhovalci se zkrátka odmítli začlenit do takového společenství. V pořadu ale také zaznělo, že může jít o určitý druh odvety, ze strany muslimského obyvatelstva vůči Západu. Západ totiž často podporuje režimy, o které tamní obyvatelé nestojí a oni nám to vrací tím, že odjíždějí k nám a prosazují zde svá práva.

Současně ale nelze pominout i skutečnost, že se i Češi bojí muslimů, konkrétně např. hostů, kteří jezdí do lázní v severočeských Teplicích. „Ještě před několika lety si tamní obyvatelé stěžovali na nedostatek hostů, a když tam dnes jezdí lidé, kteří mohou ty lázně zachránit, místním se to opět nelíbí,“ podotkl.

Bílý prášek Zemanovi

Kdo mohl poslat dopis s podezřelým bílým práškem prezidentu republiky Miloši Zemanovi, ptal se ve vysílání jeden z diváků „Důkazy nemám, ale spíš bych se klonil k tomu, že to byl příznivec,“ uvedl host. Výroky českého prezidenta, který se vymezuje nejen proti teroristům, ale i proti oné víře.

Na druhé straně se Česko nepodílelo na akci v Iráku a v Afghánistánu neplní naši vojáci úkoly okupačního charakteru. V očích radikálů by nám mohla uškodit snad jen podpora Izraele. „Džihádisté útočí přednostně na země, které podporují stát Izrael, ... ale ze strany České republiky je to spíše verbální podpora,“ podotkl expert.

Kybernetické útoky

V závěru pořadu Eichker poznamenal, že se teroristům otvírá i nová rovina působnosti v rovině kybernetických útoků. Teroristé se na nich prý ale zatím jen přiživují, jsou spíše doménou jiných organizovaných skupin. Kybernetické bezpečnosti se dnes ale věnuje velká pozornost, pracuje na tom řada odborníků, najdeme mezi nimi např. i šachisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…