Technologická válka mezi velmocemi. Velmi překvapivou roli v ní hraje Německo, ukazuje analytik

09.02.2019 18:41

Analytik Jan Campbell se ve svém komentáři na serveru VašeVěc.cz zaměřil na hybridní informačně-propagační válku, na moc a válku technologických gigantů v měnícím se geopolitickém prostředí.

Technologická válka mezi velmocemi. Velmi překvapivou roli v ní hraje Německo, ukazuje analytik
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Úvodem se Campbell zaměřil na Německo a otázku technologií. „Německý antimonopolní úřad (Kartellamt), který řídí pan Andreas Mundt, ve svém epochálním rozhodnutí oznámil, že proces proti Facebooku, který začal v roce 2016, je přechodně ukončen. Rozhodnutí úřadu omezuje hlad Facebooku po datech. Tudíž politickou cenzuru. Zneužívání postavení a technologických možností, které nabízí mimo jiné provázaní Whatsapp, Instagram, Apps a další vymoženosti doby, by mělo během 12 měsíců skončit. Jinak hrozí pokuta. Než tomu tak bude, musíme si počkat na rozhodnutí o odvolání u Vrchního zemského soudu v Düsseldorfu. Tam se odvolá pan Zuckerberg a boj o data mezi bezmocnými a již závislými občany na technologiích a aplikacích, a stárnoucím, skandály ověnčeným Facebookem, bude pokračovat,“ zmínil Campell, hovořící o duelu America First – Německo First.

Následně už jeho slova směřovala k čínské společnosti Huawei v USA a v EU. Podle jeho slov je osud společnosti v Česku zpečetěn. „Nic na tom nezmění odpověď NÚKIB na dopis Huawei, ani skutečnost, že v SRN je situace s Huawei k dnešnímu dni jiná. Mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert řekl, že kabinet v této věci nenalezl společné stanovisko. Ministr dopravy Andreas Scheuer, do jehož kompetencí spadá digitální infrastruktura, oznámil, že jednání bude pokračovat,“ poznamenal Campbell, že může dojít k trojboji mezi USA, Německem a Čínou.

„ČR jdoucí suverénně západním směrem bude s pravděpodobností hraničící s jistotou se řídit radou Britů a Vodafonu (zkratka ze slov voice-data-fone). Tento druhý největší mobilní operátor na světě (hned po China Mobile) působí v 28 zemích pěti kontinentů a na konci září 2016 měl 526 milionů zákazníků, a tržní hodnotu cca 105,5 miliard USD. Vodafone získal britskou mobilní licenci v roce 1983, ale až v lednu 1985 se v jeho síti uskutečnil první hovor. V roce 1991 propojil první mezinárodní hovor Británie-Finsko. Tak vznikl roaming. V roce 1994 byly spuštěny textové zprávy SMS. Zmiňuji se podrobněji o té společnosti, protože hned po kancléřce, ve středu, Vodafon rozhodl odstranit do příštího roku veškeré díly Huawei ze své páteřní sítě. A to není legrace, ani pro ČR,“ tvrdí Campbell. 

Původní text ZDE.

A svá slova zaměřil i na sociální síť zvanou Gab. „Smrt platformy Gab tak dokazuje, že decentralizace sítě je iluzí. Stali jsme se rukojmími společností Microsoft, Amazon a podobných, na jejichž serverech jsou všechny webové stránky. Bez pomoci komplexní regulace státem, naděje na svobodu brzo umře. I proto, že problém nekončí s rukojmím,“ míní. 

Závěrem pak Campbell zkonstatoval, že dnes je identifikováno přibližně 40 IT gigantů produkujících zranitelné a škodlivé produkty a služby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…