To Juncker nemůže myslet vážně. Evropa je naivní a leze pod nůž, chytá se za hlavu český tisk

16.11.2015 8:49

Páteční série atentátů v Paříži, které si vyžádaly 129 obětí a desítky zraněných, byl podle několika komentářů českých deníků vojenským útokem. Řada z nich je mimo jiné dává do souvislosti s uprchlickou vlnou a upozorňuje na to, že vstřícná politika Evropské unie vůči migrantům je naivní. Někteří komentátoři ale varují také před vzestupem nacionalistických a krajně pravicových stran, které mohou využít současných nálad ve společnosti.

To Juncker nemůže myslet vážně. Evropa je naivní a leze pod nůž, chytá se za hlavu český tisk
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Paříži při teroristických útocích zemřelo 129 lidí. Celé město truchlí

Podle komentáře na titulní straně Mladé fronty Dnes (MfD) se pařížské útoky staly především dokladem toho, že Evropa sama leze pod nůž. „Bomby a výstřely v Paříži mají sílu stát se evropským 11. zářím, které přepisuje vývoj. Předvedly totiž, že přistěhovalci – ti noví i starší – mohou být nebezpeční a vstřícná politika EU vůči nim je naivní,“ píše komentátor. Evropa prý ve velkém nabírá uprchlíky, aniž ví, kdo opravdu jsou a odkud přicházejí.

Atentáty byly podle komentáře MfD plnokrevným vojenským útokem, jímž Islámský stát předvedl, že zatímco svět bombarduje jeho pouštní území, on přenáší válku do jeho měst a útočí na svého nepřítele. Přesto prý víc než jen nálety s Islámským státem Francie ani nikdo jiný válčit nebude. „Bojiště je veliké a Islámský stát rozplizlý jako Tálibán v Afghánistánu. A ten byl nepříjemná zkušenost, která teď odrazuje,“ míní komentátor.

Komentátor Lidových novin se pozastavuje nad slovy šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, který řekl, že se nesmí nic změnit na přístupu k migrantům, čím prý mínil přerozdělování uprchlíků přecházejících přes nehlídanou hranici. „Tohle unie může myslet vážně, pouze pokud pracuje na vlastní destrukci,“ podotkl komentátor.

Strach nahrává populistickým hnutím

„Nejpřirozenější reakcí každého životaschopného organismu je obrana, tedy nekontrolovaný proud uprchlíků musí skončit. Pokud to neudělá tahle vládnoucí garnitura, udělá to ta příští mnohem razantněji,“ píše. Dalším problémem jsou podle něj komunity etablované v Unii, které terorismus podporují. „Muslimové, kteří v Evropě chtějí žít a konzumovat její blahobyt, budou muset projevit daleko víc dobré vůle a účasti na protiteroristických akcích než dosud. Jinak bude jen hůř,“ dodal.

Komentátor deníku E15 míní, že projevy solidarity po útocích mohou budit dojem, že se Evropa i svět dokážou proti globální hrozbě islamistického násilí semknout. Varuje ale před vzestupem nacionalistických a krajně pravicových stran. „Pokud by se Evropa měla tváří v tvář terorismu semknout v nacionalismu, nenávisti a uplatňování principu kolektivní viny na základě vyznání, přineslo by to důsledky, které bolí domýšlet,“ píše.

Stratégové Islámského státu podle něj nejsou hloupí a politické reakce na své akce vnímají. „Jestliže platí, že usilují o politickou destabilizaci kontinentu, pak za nástroj této destabilizace zřejmě sami považují právě strach nahrávající nacionalistickým a populistickým hnutím,“ podotkl. Další existence Evropy alespoň v takové podobě, jako je dnes, závisí na tom, jestli dokáže uplatnit vojenskou sílu navenek a morální sílu uvnitř.

Komentář Hospodářských novin se věnuje mimo jiné možnému dopadu pařížských událostí na budoucnost evropské integrace. „Napříč Evropou sílí přesvědčení, že za všechno může integrace a v posledku i hodnoty svobody a solidarity, na kterých Unie stojí,“ konstatuje autor komentáře. Podle něj je výsledkem těchto nálad vzestup sil, jimž jde o likvidaci svobodné společnosti, a také riziko, že Evropu čeká návrat k nacionalismu 19. století.

Podle deníku Právo jsou pařížské události zatím nejtěžší ránou zasazenou německé uprchlické politice. „Kvůli ideologické a neschopné politice Unie a Berlína jsou obě kategorie, uprchlíci a teroristé, nyní smíšeny k nerozeznání,“ tvrdí autor komentáře. Přesto je podle něj třeba hledat rozumné východisko z krize, které nebude zatíženo strachem a panikou na straně jedné, ani „prouprchlickou propagandou a demagogií“ na straně druhé.

reklama

autor: čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…