To by byla hrůza. Prymula odpálil bombu kolem covidu-19!

20.12.2020 20:33

Bývalý ministr zdravotnictví a poradce premiéra Roman Prymula vystoupil v nedělních Událostech České televize. Je prý nutné zavést přísnější opatření. „Rychlejší“ mutace covidu z Británie může být problém. Reprodukční číslo by narostlo.

To by byla hrůza. Prymula odpálil bombu kolem covidu-19!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Prymula

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8046 lidí

Vláda údajně nebude v pondělí jednat o přechodu do 5. stupně systému PES. Podle premiéra se tak stane nejdříve ve středu. Není to podle Prymuly chyba a nebude to pozdě? „Musíme si uvědomit, že my jsme zrovna tady v prudkém nárůstu. A je jasné, že čím dříve ta opatření budou přijata, tím lépe.“ Prohlásil zarouškovaný poradce.

Zakládáme si podle Prymuly touto nečinností na situaci srovnatelnou s říjnem, kdy se počty nakažených pohybovaly nad deseti tisíci za den? „Ono to má konsekvence, které jsou politického rázu. To znamená schválení toho nouzového stavu a pak lze činit opatření, ale máte pravdu, že oddálení znamená vyšší nárůst, který bude zatěžovat zdravotnická zařízení, a ukazovat na pražská zařízení není úplně šťastné, protože v Praze ta situace je mnohem mírnější a kapacita v Praze je silně naddimenzovaná. To znamená, že to nereflektuje obrázek celé republiky,“ řekl Prymula moderátorce.

Evropské země omezují spojení s Velkou Británií, údajně kvůli nové mutaci koranoviru. Tato mutace podle odborníků není nebezpečnější, ale je nakažlivější. Již vyvinutá vakcína by měla být účinná i proti tomuto typu. Co na to Prymula? Jak velký je to problém? „Ta mutace je v podstatě závažná, protože tam dochází k řadě změn na tom spikovém proteinu, oproti kterému se snažíme navodit imunitu očkováním, a minimálně tři z těchto mutací, které tam vznikají, mají klinickou závažnost,“ vysvětloval zasvěceně bývalý ministr.

„V reálu to znamená, že tato mutace se šíří podstatně rychleji než ta původní, a když tady máme reprodukční číslo 1,2, dejme tomu, tak díky tomu novému viru by se zvýšilo na 1,6 až 2,1. To znamená, že to reprodukční číslo by výrazně vzrostlo, protože ten virus se šíří v populaci až o 70 procent rychleji než ten původní,“ uvedl dále Prymula.


 

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…