To se Číně nebude líbit. Gazdíkovci se chtějí blýsknout

01.11.2016 7:07

Senátorský klub Starostů a nezávislých chystá v Senátu prosadit velké protičínské gesto. Podle Mf Dnes by to zřejmě byla v česko-čínských vztazích ještě výbušnější třaskavina než dopis „čtyř“, jímž naši čtyři nejvyšší ústavní činitelé odmítli setkání tibetského vůdce dalajlámy s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL).

To se Číně nebude líbit. Gazdíkovci se chtějí blýsknout
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Na ustavující schůzi Senátu v polovině listopadu chtějí senátoři za STAN prosadit prohlášení, jímž by se horní komora parlamentu distancovala od manifestu, v němž čtyři nejvyšší představitelé státu potvrzují loajalitu k čínskému režimu.

„Chceme vysvětlení tohoto servilního a přitom zbytečného kroku a navrhneme usnesení, aby se Číně naši vrcholní politici takto patolízalsky neklaněli. Není možné, aby vydávali takováto prohlášení jen kvůli obchodním zájmům, které jsou navíc minimální,“ objasnil pro Mf Dnes šéf senátorského klubu STAN Jan Horník.

Deník naznačuje, že by tento krok mohl mít velkou váhu, Horník však soudí, že vztahy s Čínou nijak zásadně neovlivní.

Podle předsedy senátorského klubu ODS Jaroslava Kubery jde o žabomyší války. „Teoreticky by Senát mohl přijmout usnesení, že nesouhlasí s prohlášením čtyř, ale pak by musel přijmout další usnesení, že nesouhlasí s politikou stávající vlády. Následně by museli z vlády odejít někteří ministři,“ upozorňuje Kubera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…