To se hodně nepovedlo! Ambasáda spletla fotku masakru na Ukrajině. Už to jede

22.08.2023 10:40 | Monitoring

Americká ambasáda v Praze sdílela na Twitteru koláž upozorňující na činy páchané ruskou armádu. Koláž se však příliš nevydařila. Velvyslanectví zamýšlelo sdílet současnou fotku z Oděsy, namísto toho použili fotografii z května 2014, přičemž den 2. května 2014 je považován za jeden z nejkrvavějších dnů v rámci proruských nepokojů probíhajících na Ukrajině. Při požáru tehdy zemřelo 15 Rusů z celkového počtu 48 mrtvých. Na Twitteru tak byla americká armáda obviněna z šíření dezinformací.

To se hodně nepovedlo! Ambasáda spletla fotku masakru na Ukrajině. Už to jede
Foto: Repro Youtube
Popisek: Manipulativní koláž americké ambasády

Velvyslanectví Spojených států amerických v Praze na svém Twitteru sdílelo ne příliš povedenou koláž dvou fotografií, která měla upozorňovat na činy ruské armády. Horní černobílá fotografie zobrazuje Prahu v roce 1968, kdy do Československa podnikly invazi vojska Varšavské smlouvy – hlavní podíl na invazi měly armády Sovětského svazu.

Druhá fotografie, již barevná, je z Oděsy. Ambasáda však k fotografii přiřadila nesprávný rok. Nejedná se o fotografii z roku 2023 při probíhající ruské agresi vůči Ukrajině, nýbrž fotografii zachycenou v roce 2014.

V Oděse na východě Ukrajiny 2. května 2014 došlo v rámci proruských nepokojů na Ukrajině ke krvavému střetu mezi proruskými radikály a stoupenci jednotné Ukrajiny.

Při pouličních střetech byly zapalovány světlice i molotovovy koktejly. Ty zapálily barikády, požár nastal v Domě odborů, v němž byli zabarikádování proruští aktivisté. Při požáru zemřelo 42 lidí, 200 jich bylo zraněno. Většina lidí se udusila, někteří uhořeli nebo se zabili při pokusu o seskočení z hořící budovy.

Celkem si událost vyžádala 48 mrtvých. Mezi obětmi bylo později identifikováno 15 občanů Ruska a 5 z Podněsterské moldavské republiky, což je ruskojazyčný, de facto nezávislý stát, je však silně podporován Moskvou. Rada Evropy následně Kyjev obvinila z nekompetentního vyšetření incidentu.

Podle ruské agentury ITAR-TASS „masové nepokoje v centru Oděsy vyprovokovalo asi 1500 radikálně naladěných stoupenců kyjevského režimu“. U toho měli údajně provolávat slávu Ukrajině a skandovat: „Smrt nepřátelům!“.

Zde lze vidět fotografii použitou americkou ambasádou v článku od rumunského zpravodajského kanálu B1TV z 6. května 2014, kde informují o obětech požáru v Domě odborů v Oděse. „Zatímco rodiny truchlí za mrtvé, na Ukrajině pokračuje násilí… V tichu mezi útoky truchlí příbuzní těch, kteří zahynuli při násilnostech v Oděse,“ píše se v článku.

Americká ambasáda se tak stala terčem kritiky. Její chybu komentoval i předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a.s. Robert Masarovič. Na Twitteru se příhodně zeptal, zda by se to dalo považovat za šíření dezinformace. „Když ambasáda země strýčka Sama, země našeho velkého vzoru, spojence, mentora a dodavatele zbraní všech velikostí, postuje fotku z Oděsy z roku 2014 a vydává ji za rok 2023, je to už šíření dezinformace, nebo je to stále nevhodný žert, který plebs v gubernii sežere i s chlupama? Vše je přece skvělé a progresivní,“ napsal Masarovič.

Omylu si všimli další uživatelé a fotografii prověřili za ambasádu. „Jues ambasáda si ani není schopná ověřit a datovat fotku… tak jsem pomohl… rozdíl pouhých 9 let,“ upozornil uživatel a sdílel screen článku z roku 2014, který upozorňoval na zatím 46 mrtvých.

„Ano, mráz z Kremlu, ale horko a plameny na fotce přišly z Kyjeva. Uhořelo tam tehdy, 2. května 2014, za velmi ohyzdných okolností 42 lidí zaživa. Z těch záběrů, které existují, a ne že ne, se dělá na blití dodnes…“ upozornil na tehdejší situaci v Oděse programátor Pavel Cimbál. „To máme ale spojence za všechny prachy,“ posteskl si.

Spojeným státům vyčinil i uživatel s přezdívkou Smutný muž. „Mráz přichází z Kremlu… blbost a lži z Washingtonu,“ zhodnotil situaci.

„Kde je Cemper, Rakušan a spol? US ambasáda šíří tyhlety dezinformace,“ sháněl se jiný uživatel po českých politicích, kteří se bojem s šířením dezinformací zabývají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já myslím že tenhle článek , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseblade , 22.08.2023 11:30:39
se také moc nepovedl, viděl jsem dlouhé dokumentární video, to nebyly proruské nepokoje, to byl brutální útok ukrajinských nacistů na pokojnou demonstraci zvanou antimajdan, kdy si ruskojazyční Ukrajinci postavili nějaké stany na náměstí a dělali si svůj antimajdan, ovšem do města přijeli nacistické hordy, co provolávali smrt Rusům, Rusové se před nimi schovali do přilehlého Domu odborů v domnění, že se ta nacistická lůza vyřádí na těch stanech ale dopadlo to tak, že lůza zapálila dům odborů a ti co vyskákali z oken, ty utloukli k smrti, takže těch cca 50 mrtvých to jsou vesměs ukrajinští Rusové, Ukrajinci jen ukázali že brutální nacistický banderismus mají v genech, tohle by např. z občanů ČR nikdo udělat nedokázal. Pachatelé ačkoliv byli mnozí identifikováni nikdy nebyli potrestáni, to je dnešní ukrajinský nacismus, kde Západ dělá že nic nevidí.

|  35 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…