Tohle se Američanům příliš nepovedlo. Prý dodali ošklivé zbraně někomu, komu neměli

09.05.2016 13:28

Mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch obviňuje Saúdskou Arábii z použití klastrových bomb americké výroby při vojenské operaci v Jemenu. Tyto bomby jsou přitom ve válečných konfliktech od roku 2008 zakázané.

Tohle se Američanům příliš nepovedlo. Prý dodali ošklivé zbraně někomu, komu neměli
Foto: pixabay.com
Popisek: Saúdská Arábie

Klastrové bomby jsou charakteristické tím, že po dopadu do vzduchu rozptýlí další bomby. Často tak není zasažen jen konkrétní vojenský cíl, ale také civilisté. Navíc hrozí riziko, že se některé z rozptýlených bomb zaryjí hluboko do země a fakticky se mění v nebezpečné nášlapné miny. Jak ovšem upozorňuje Human Rights Watch, smlouvu o zákazu používání kazetových bomb před osmi lety podepsalo 119 zemí, Saúdská Arábie, Jemen ani Spojené státy mezi nimi nebyly.

„Nicméně i přesto by měla Saúdská Arábie tyto mimořádně nebezpečné zbraně přestat používat, Američané by jim je již neměli dále dodávat,“ konstatuje Steve Goose z HRW. Saúdská Arábie společně s devítičlennou koalicí arabských států bojuje v Jemenu již více než rok proti povstaleckým kmenům Hútíů. Minulý měsíc vstoupilo v platnost příměří, které ovšem obě dvě strany neustále porušují.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Jak informuje HRW, klastrové bomby Saúdové naposledy prokazatelně použili v únoru letošního roku. Americké exportní předpisy z roku 2007 zakazují používání tohoto druhu bomb v zalidněních oblastech. „Po opakovaných útocích v Jemenu a počtu civilních obětí je zřejmé, že klastrové bomby rozhodně nejsou spolehlivé. Spojené státy by měly zastavit jejich výrobu i dodávky do zahraničí. Zároveň bychom přivítali, kdyby se Američané připojili ke 119 státům, které již dohodu o zákazu těchto zbraní podepsaly,“ konstatuje Goose.

Ze směrnice přijaté ve Spojených státech v červnu 2008 mohou jít na export jen ty klastrové bomby, které po výbuchu nezanechávají více než 1 procento nevybuchlé munice. Země odebírající klastrové bomby jsou také nuceny se zavázat k tomu, že je budou používat jen pro „jasně definované vojenské cíle a vynechají oblasti s výskytem civilistů“. Konkrétně klastrové bomby CBU-105 Sensor fuzed, určené pro Saúdskou Arábii, vyrábí americká společnost Textron Defense Systems, která odmítá nést osobní zodpovědnost za nesprávné použití těchto zbraní.

„Žádná soukromá společnost nemůže klastrové bomby vzít a doručit je vládě cizí země. Námi vyráběné klastrové bomby jsou v každém případě vysoce inteligentními zbraněmi, jež nejsou určeny k lidským cílům. V prvé řadě cílí na obrněná vozidla,“ cituje Human Rights Watch mluvčího společnosti Davida Sylvestrea a zároveň konstatuje, že podle jejích zjištění však nebyly v Jemenu tyto klastrové bomby použity ke zničení nebo poškození ani jednoho obrněného vozidla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…