Tohle se zpívat nebude, to je rasismus! Černoška z Finska si ochočila celou BBC

26.08.2020 14:37

Britská veřejnoprávní stanice BBC rozhodla, že se letošní festival BBC Proms pozmění. Po nátlaku od demonstrantů z Black Lives Matter a finské černošské dirigentky Dalie Stasevské vynechali zpěv písní Land of Hope and Glory (Země naděje a slávy) a Rule Britannia (Vládni Británie). Národní skladba, ve které zazní, že „Britové nikdy nebudou otroky“, je podle organizátorů spojena s kolonialismem a otroctvím, a tak se bude hrát pouze instrumentálně. Organizátorům nahrává i to, že se koncert nepokusí zpěvem „narušovat“ diváci, jelikož ti se kvůli koronaviru do síně nedostanou. „Představení bez publika je perfektní moment k nastolení změn,“ pochvaluje si černošská aktivistka.

Tohle se zpívat nebude, to je rasismus! Černoška z Finska si ochočila celou BBC
Foto: Repro YouTube Michael Jiroch
Popisek: BBC Proms

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13496 lidí
Organizátoři koncertu se rozhodli upustit od zpěvu národních písní. Místo poslechu slov písní Rule Britannia (Vládni Británie) a Land of Hope and Glory (Země naděje a slávy) tentokrát na posluchače čeká jenom instrumentální verze. A důvod? Prý jsou vnímány ve spojitosti s kolonialismem a otroctvím.

Patriotická píseň Rule Britannia, ve které se zpívá „Vládni, Británie! Británie, vládni vlnám! Britové nikdy, nikdy, nikdy nebudou otroky“, se spolu s další jmenovanou totiž znelíbila protestujícím z Black Lives Matter a těm se organizátoři snaží zavděčit.

Podle serveru The Times na omezení patriotismu pracuje například černoška Dalia Stasevska z Finska. Právě ta má podle zdrojů BBC „modernizovat večerní repertoár“ za pomoci podobných změn.

Roku 2009 na koncertě zazněla skladba Rule Britannia za nadšení přítomných:

A jak se vyřeší, že běžně obě oblíbené písně zpívá celý sál a mává přitom národními vlajkami? Jednoduše – tento rok se kvůli koronaviru do sálu nikdo nepodívá, a BBC tak nemusí mít strach, že by někdo započal zpívat. „Představení bez publika je perfektní moment k nastolení změn,“ pochvaluje si zdroj z BBC s odkazem na Stasevskou podporující BLM.

I přes „vyřešení“ problematiky s publikem však BBC řeší kritiku od britské vlády. Ministr kultury Oliver Dowden se ve své narážce vyjádřil, že jde o „vymazávání historie“.

„Sebevědomé národy, vzhlížející do budoucna, svou historii nemažou, ale tvoří ji,“ napsal Dowden.

Premiér Boris Johnson pak přístup BBC označil za „trapné ohýbání hřbetu“. Obyvatele Spojeného království rovněž vyzval, aby u vlastní historie přestali se sebeobviňováním.

Takto letošní koncert vypadat nebude:

Uražení se pak cítí i samotní vyznavači Black Lives Matter, a to proto, že požadovali, aby zmiňované písně organizátoři vyškrtli z repertoáru zcela úplně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …