Tomáš Halík: S Dukou jsme přátelé 50 let

25.03.2018 19:45

Profesor Univerzity Karlovy a kněz pražské Akademické farnosti u Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík v rozhovoru pro časopis TÝDEN prozradil, jaký chová vztah k českému arcibiskupovi Dominiku Dukovi, kterému mnozí vyčítají okaté propojení na politickou moc nebo to, jak se dívá na dopis Dukových odpůrců adresovaný papeži Františkovi.

Tomáš Halík: S Dukou jsme přátelé 50 let
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

Často medializovaný rozpor mezi Halíkem a arcibiskupem Dukou nedává veřejnosti pocit, že by římskokatolická církev oplývala stabilitou. Podle Halíka je však církev součástí společnosti, a je proto rozdělená podobně jako společnost. Při svých cestách po všech kontinentech planety Země prý poznal opravdové světce, lidi hluboké moudrosti a lásky, ale také bigotní omezence, arogantní „majitele jediné pravdy“ i pokrytecké podvodníky. „Tak je tomu ve všech náboženstvích,“ dodal kněz.

Co se týká jeho propíraného vztahu s arcibiskupem Dukou, až na výjimky si prý dobře rozumí. „S Dominikem Dukou jsme přátelé padesát let, spolupracovali jsme v disentu, v centru podzemní církve. Rozumíme si v mnohém, s výjimkou vztahu církve k politické moci,“ zdůraznil Halík, podle kterého arcibiskup ve svém postavení nemůže být ve vztahu k hlavě státu tak svobodný jako on. „Nicméně náš názor na to, kde je hranice mezi vstřícnou loajalitou a zahanbující servilitou, se prostě liší,“ vysvětlil v rozhovoru pro Týden.cz.

Halík se také vyjádřil k dopisům kritických věřících i prezidenta Zemana do Vatikánu, podle něj prý nemají žádnou cenu a jsou spíš kontraproduktivní. Upozornil, že Vatikán je naopak alergický na nevyžádané rady a zejména na zasahování státu do jmenování či odvolávání biskupů. „O to se už snažily diktatury včetně komunistických papalášů. Nejde o to, zda kardinál Duka půjde do penze za tři nebo dvacet tři měsíců, ale o to, jak bude církev vypadat za deset nebo dvacet let,“ řekl Halík s tím, že to je třeba připravovat už nyní.

Původní zdroj ZDE.

Ani média prý v současné době příliš nepomáhají k pozitivnímu obrazu dnešní katolické církve. „Mediální obraz církve u nás je většinou povrchní a komicky zkreslený,“ uzavřel Halík s tím, že většina českých médií postrádá odborníky na náboženské záležitosti, kteří jsou v zahraničí samozřejmou součástí prestižních redakcí. 

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …