Transaktivistka se obává: Kulturní fronta míří k další hrdé prohře

01.11.2016 16:16

„Letošní svátek založení Československa byl především projevem krize českého politického života,“ píše na serveru a2larm.cz aktivistka v trans* hnutí Jiří Feryna. Všímá si především (ne)udělování státních vyznamenání, (ne)pozvání rektorů vysokých škol na tuto událost, proklamovaná (ne)účast různých osobností a státních představitelů a představitelek tamtéž. „V letošním roce je však na všech možných stranách provází absurdní politický a aktivistický marasmus,“ dodává.

Transaktivistka se obává: Kulturní fronta míří k další hrdé prohře
Foto: ReproFoto: Blesk.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro Blesk TV.

Nejprve rozebírá kauzu Jiřího Bradyho, jenž přežil pobyt v koncentračním táboře a následně svůj život zasvětil osvětě. „Spor, v jehož rámci byly postupně odkrývány detaily o motivacích vedoucích k rozhodnutí prezidentské kanceláře neudělit Bradymu původně slíbené ocenění, však vyvrcholil absurdním divadlem v kulisách talkshow Jana Krause věnované speciálně výročí založení Československa,“ zmiňuje s tím, že šlo o primitivní antizemanismus a opakování sametových manter nebo různých klišé posledních prezidentských voleb. Kulturní cesta je podle Feryny na cestě k další hrdé prohře. 

„Silami plýtvaly i různé akademické obce. Prohlášení akce Jdeme s rektory signovalo 51 studentských spolků, které chtěly vyjádřit podporu svým rektorům, kteří opakovaně nebyli pozváni na již zmíněné předávání státních vyznamenání,“ všímá si také a rozebírá vyjádření Petra Havlíčka ze spolku Miroslava při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Ten uvedl, že hlavním impulsem byly události okolo prezidenta Miloše Zemana z posledních dní. „Kdy jsem si řekl, že již není možné posouvat hranice přijatelného, které se poslední roky postupně a nenápadně posouvaly. Proto jsem se rozhodl, že je nutné, aby se studenti postavili za hodnoty demokratického státu,“ měl uvést Havlíček.

 „Hranice přijatelného současný prezident překročil několikrát, a žádná výrazná moblizace studentstva se stejně nekonala. Rétorika podpůrného vyjádření je takřka revoluční, výsledek podpory samotné však dostředivý,“ dodává Feryna.

Závěrem se pak věnuje oslavám na Staroměstském náměstí 28. října. „Celý večer připomínal setkání pánského klubu, jehož členové svou motivaci vysvětlili hned v úvodu: ‚Jsme tu, abychom vzpomněli na všechny významné muže historie.‘ Plejádu politických a veřejných patriarchů tak narušila pouze Miroslava Němcová, tedy politička známá hlavně svým asociálním přístupem k chudým. Na pódiu se dále objevili zástupci akademické obce, kteří tváří v tvář širokému publiku přistoupili na pochybnou a elitářskou rétoriku,“ poukazuje Feryna na řeči o pravdě, o lásce, o rovné páteři a čestné politice. 

Původní text ZDE

„Kdo zde cítí dnes již zatuchlé atributy sametové revoluce, cítí je správně. Je bohužel jisté, že několikatisícová manifestace českou politiku v širším měřítku nezmění. A to i kdyby byla proti současnému prezidentovi sebevíc kritická a oplývala olbřímím fondem veřejných autorit. Hledání kandidáta či kandidátky proti Zemanovi příští volby nezachrání. V současné sociální, ekonomické a kulturní situaci je složité najít kandidáta či kandidátku vyhovující většině názorového spektra. A někdo, kdo bude jen ‚Antizeman‘, svému oponentovi elektorát nesebere,“ uzavírá Feryna se slovy, že Zeman učinil z Česka prezidentskou republiku, kdy opozici přitlačil ke zdi a pevně jí svírá krk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…