Ubohej idiot, nedovede to pochopit. Putin s Lavrovem nevěřícně zírali na ministra Kerryho

02.08.2016 8:16

Ruský spisovatel žijící ve Spojených státech Dmitry Orlov popisuje, jak to podle jeho názoru dnes chodí ve světě. Američané dají najevo, co si přejí a očekávají, že zbytek světa začne na jejich přáních spolupracovat. Pokud se tak nestane, vrátí prý americká vláda neposlušnou zemi bombami do doby kamenné. Rusové se však naučili říkat ne, což je podle spisovatele třeba ocenit. Text Orlova přinesl v češtině server Literárky.cz.

Ubohej idiot, nedovede to pochopit. Putin s Lavrovem nevěřícně zírali na ministra Kerryho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka USA na ambasádě v Praze

Američané podle Orlova očekávají, že svět bude plnit jejich přání. „Pokud kooperace okamžitě nenaskočí, použijí politický, finanční a ekonomický nátlak. A pokud se zamýšlený efekt nedostaví ani poté, zkusí změnu režimu prostřednictvím barevné revoluce nebo vojenského puče, nebo organizují a financují povstání, které ve vzdorovité zemi vede k teroristickým útokům a občanské válce. A když to nefunguje ani pak, probombardují onu zemi zpět do doby kamenné. Právě tak to chodilo v 90. letech a dekádě následující, ale poté se zjevila nová dynamika,“ píše muž, jenž předpokládá, že Spojené státy čeká tvrdý pád. Tvrdší, než byl konec Sovětského svazu.

Na Rusku je podle autora třeba ocenit, že umí Američanům říci „Nět“. A na svém odmítavém stanovisku Kreml setrvává, i když Američané zkoušejí něco z výše popsaných praktik. Tedy až na bombardování, protože Rusové by na ně mohli odpovědět silou svých jaderných zbraní.

Celý text naleznete zde

Jak taková vyjednávání mezi Ruskem a USA probíhají v praxi, ukázala např. kauza Edwarda Snowdena. Američané žádali o vydání analytika za moře – a Rusové řekli své „Nět“. Američané to tedy zkusili znovu a Rusově se jim vysmáli. Podobně vypadá i vyjednávání o Sýrii, byť je tato situace podstatně závažnější, protože v Sýrii teče krev. Američané požadovali po Rusech, aby spolupracovali na svržení syrského diktátora Bašára  Asada, ale Rusové znovu řekli „Nět“. Moskva prý trvá na tom, že o osudu své země mají rozhodovat sami Syřané, nikoli Američané nebo Rusové.

„Pokaždé, když to Američané zaslechli, tak se podrbali na hlavě… a zkusili to znovu. John Kerry byl zrovna nedávno v Moskvě, kde podstoupil s Putinem a Lavrovem maratónské „vyjednávací rozhovory“. U textu je fotografie Kerryho při jednání s Putinem a Lavrovem a výrazy v jejich tvářích lze přečíst snadno. Kerry sedí zády k objektivu a mele jako obvykle. A Lavrovův obličej říká: ‚Nemůžu uvěřit, že tady musím sedět a znovu poslouchat ty nesmysly.‘ A Putinův obličej říká: ‚Ubohej idiot, prostě nedokáže pochopit, že mu zase řekneme Nět.‘ A tak Kerry prostě odletěl domů s dalším ‚Nět‘,“ popisuje svůj pohled na věc Orlov.

Ruskému „NE" se učí i další části světa

Podle spisovatele je zajímavé, že ruskému „Nět/ se pomalu učí i další země. Američané prý dali instrukce Britům, aby odmítli vystoupit z EU a hle, Britové si stejně přejí odejít. Evropské unii se údajně Američané snaží vnutit smlouvu o volném transatlantickém obchodu, ale EU se zdráhá tuto dohodu, kterou Orlov označuje za diktát, přijmout. Totéž prý platí o Turecku, kde se slovy Orlova pokusili Američané zorganizovat vojenský puč, a prohráli. Z Američanů se prý pod silou tlaku ruského „Nět“ stávají váleční štváči.

„Pokud máte v popisu práce zastrašovat státy ve světě, ale ony se už zastrašovat prostě nenechávají, tak se vaše práce mění v žert a vy sami v psychiatrického pacienta,“ glosuje situaci spisovatel.

Situace ale došlo tak daleko, že sílu ruského „Nět“ objevili i Američané, kteří odmítají hlasovat pro Hillary Clintonovou, neboť vidí, že to je nebezpečná žena. Své „Nět“ dali najevo tím, že volili např. senátora Bernieho Sanderse. A síla dosavadního establismentu se začala hroutit. Aby se udržel, obvinil ze svého neúspěchu ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud nehlasujete pro Hillary Clintonovou, hlasujete podle establishmentu pro Putina.

„Je nadějným znamením, že lidé po celém Washingtonem ovládaném světě objevují sílu ‚Nět‘. Establishment při pohledu zvenčí možná dál vypadá, že je v pohodě, ale pod svým lesklým nátěrem skrývá prohnilý trup, který všemi otvory nabírá vodu. Dostatečně důrazné ‚Nět‘ by možná stačilo k tomu, aby se potopil úplně a ustoupil tak z cesty některým opravdu nezbytným měnám. Až se tak stane, nezapomeňte, prosím, poděkovat Rusku… a pokud jinak nedáte, tak rovnou Putinovi,“ uzavřel Orlov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…