Ukradené volby, říká Trump. Teď se levičáci sami chlubí, co při nich prováděli. Někdo by tomu mohl říci „manipulace“

09.02.2021 20:05

Americké prezidentské volby přece jen mohly být zmanipulované levicovými progresivisty, jak tvrdí Donald Trump. Místo volebních podvodů však mohlo jít o masivní stínovou kampaň. „Nemanipulovali volby; posilovali je,“ píše americká novinářka Molly Ballová s tím, že progresivní aktivisté tlačili na šéfy sociálních sítí nebo zastrašovali klíčové osoby.

Ukradené volby, říká Trump. Teď se levičáci sami chlubí, co při nich prováděli. Někdo by tomu mohl říci „manipulace“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Jste pro návrat dětí do škol za podmínek, které určila vláda?

77%
23%
hlasovalo: 5861 lidí

Komentátor serveru Echo24.cz Ondřej Šmigol referuje o dlouhém článku v magazínu Time, kde americká novinářka Molly Ballová rozkrývá možné manipulace v nedávných prezidentských volbách. V článku s názvem „Tajná historie stínové kampaně, která zachránila volby v roce 2020“ se píše o tom, jak progresivisté naklonili misku vah na stranu nového prezidenta Joea Bidena. „Některé závěry jsou hluboce znepokojivé,“ píše Šmigol.

Ballová v článku uvádí, že prezident Trump měl pravdu, když prohlásil, že volby byly velmi podivné. „Během pár dnů po volbách jsme byli svědky řízeného snažení vyhlásit vítěze, i když v mnoha klíčových státech se ještě počítalo. Svým způsobem měl Trump pravdu,“ píše Ballová s tím, že to byla „dobře financovaná kabala mocných lidí napříč obory a ideologiemi, kteří dohromady pracují v utajení, aby ovlivnili vnímání, měnili pravidla a zákony, řídili mediální pokrytí a kontrolovali proud informací“.

Šmigol si v článku všímá počátku celé akce v osobě Mikea Podhorzera, demokratického volebního stratéga. „Ten na podzim 2019 dospěl k názoru, že volby spějí ke katastrofě, buď Trump prohraje a odmítne uznat výsledek, nebo vyhraje tím, že zkorumpuje voličský proces v několika klíčových státech. Začal kolem sebe shromažďovat podobně smýšlející lidi a progresivní organizace jako Greenpeace,“ píše Šmigol.

Kromě některých neškodných aktivit, jako snaha o dostatek dezinfekcí pro volební komise, se ale podle článku objevily i pochybné aktivity, zejména při lobbingu za Trumpem odsuzované korespondenční hlasování. „Již jen z důvodu, že se při něm nedá zaručit tajná volba, vždy bude horší alternativou k osobní volbě. Zde se ale již aktivisté posilující volby dostávají na tenký led. Například vyrazili do terénu přesvědčovat skeptické voliče, že korespondenční hlasování je bezpečné. Vzhledem k tomu, že mezi nejskeptičtější patřili černošští voliči, kteří masově volí demokraty, tato aktivita se rovnala kampani za Demokratickou stranu,“ píše Šmigol, že právě korespondenční hlasování volby rozhodlo.

Dalším střípkem bylo potlačování údajných dezinformací na internetu a zejména tlak na sociální sítě, aby takové informace mazaly. „Laura Quinnová, zkušený progresivní operativec, jak ji popisuje článek, založila bezejmenný, tajný projekt, který monitoroval šíření fake news na internetu, a skupina aktivistů inspirovaná Quinnovou se sešla se šéfy Facebooku a Twitteru, aby jim svůj pohled na problém vysvětlila. Mezi nimi byla i Vanita Guptová, nyní trojka na Bidenově ministerstvu spravedlnosti,“ rozkrývá na základě článku v časopisu Time Šmigol.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

„Zároveň evidentně působily nátlakové skupiny v ulicích. Na 150 organizací se chystalo protestovat pro případ, že by Trump zfalšoval volby, respektive vyhrál. Po celých Spojených státech bylo naplánováno na 400 demonstrací, které byly připravené vypuknout den po volbách díky jedné esemesce. Když Trump prohrál, demonstrace se přetvořily v oslavy jeho pádu,“ uvádí Šmigol.

To vše se podle něj dá vnímat z jedné strany jako obrana demokracie, ale z druhé strany jako davový nátlak. Jako když do detroitského sčítacího centra dorazil autobus republikánských pozorovatelů voleb, na který ale zase dohlíželi demokratičtí aktivisté. „Tlačili i na jednotlivé představitele. Když šéf republikánů v michiganském senátu Mike Shirkey letěl po volbách na setkání s Trumpem, na obou letištích ho vítali aktivisté, aby zdůraznili zákonodárcům, že jsou pod dohledem,“ píše na základě článku dále Šmigol.

Ten ovšem dodává, že i pokud to na volby mělo svůj vliv, nestalo se tak rozhodně poprvé. „I pokud by to vše byla úplná pravda a tajné spojení mocných nahnulo plochu v Trumpův neprospěch, tak Trump není první republikánský kandidát, který musel čelit nepřátelským médiím, aktivistům, sociálním sítím a dobře zorganizované Demokratické straně. Za porážku si pořád může hlavně Trump sám. To však neznamená, že není velice znepokojivé, jak progresivní aktivisté byli připravení tlačit rovnou na šéfy sociálních sítí nebo pomocí davu zastrašovat klíčové osoby,“ píše Šmigol, že volby nebyly sice úplně zmanipulovány, ale určité věci jsou znepokojivé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…