Ukrajinští uprchlíci: Rakušan mluví Čechům do duše

09.03.2022 12:25 | Ze sítí

Válka na Ukrajině – téma, které bedlivě sleduje každý den celý svět. Zoufalí civilisté opouštějí zemi a putují do sousedních zemí, Česko není výjimkou. Ministr vnitra ve středu na twitteru poděkoval všem, kteří otevřeli lidem prchajícím před válkou své domovy. Ostatní prosí, aby před nimi nezavírali svá srdce. Někteří diskutující ale s otevřenou náručí příliš nesouzní.

Ukrajinští uprchlíci: Rakušan mluví Čechům do duše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra

Svůj příspěvek začal tím, že parafrázoval jeden z dotazů spoluobčana. Tedy ten, proč civilisté nezůstanou na západě Ukrajiny, kde válka není. „No, je to jednoduché. Před 3 týdny nebyla válka ani v Charkově, v Oděse, ani na předměstí Kyjeva. Ukrajinci si aktuálně nemohou být jistí vůbec ničím,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan a pokračoval, že si sám nedovede představit, že by nečinně nechal své děti čekat, až válka vypukne i v jejich okolí. „Já sám si nedovedu představit, že bych nechal své děti v jakékoliv zemi, na jejímž území probíhá otevřený válečný konflikt, a čekal, kdy válka doslova zaklepe na dveře mého domu. A pevně věřím, že to tak má většina z nás,“ apeluje šéf resortu vnitra na twitteru.

„Spousta nás otevřelo lidem prchajícím před válkou dveře svých domovů, za to moc děkuji. A vás ostatní prosím, nezavírejte před nimi svá srdce. P. S.: Pro představu válečných hrůz přikládám foto, jak dopadl evakuační autobus na cestě z Kyjevské oblasti,“ napsal a přiložil fotku zdevastovaného autobusu. Někteří lidé s výraznou mírou solidarity úplně nesouzní. Jeden z diskutujících například upozornil, že bydlení často nemají ani čeští lidé. „Pane Rakušane, víte o tom, že běžní občané ČR s průměrným platem nemohou dosáhnout na vlastní bydlení, protože není jednoduché našetřit na hypotéku a ceny nemovitostí, když už jsou, jsou předražené jako nikde jinde?! Nemám nic proti tomu se postarat o lidi zasažené válkou, ale tito lidé toho nemohou zneužívat a po skončení krize by se měli vrátit do své země. Čeští občané nemají na vlastní bydlení, které jim berou cizí státní příslušníci,“ oponoval jeden ze spoluobčanů. Další se zase ptá, jak moc sám ministr přispěl k pomoci.

„Jen tak mimochodem, moje rodina nevypisuje od rána do večera na soc. médiích a poskytla ubytování 6 rodinám. Co jste poskytl vy?“ vpálil mu a další z diskutujících se ministra zastal. „Nedávno psal pan Vít Rakušan, že je na cestě matka s dítětem, které ubytují. Takže tichoučko,“ vyzval spoludiskutujícícho. Další se zase diví takovému tvrzení a uprchlíků z Ukrajiny se zastávají. „Ještě vnímám, že ani ta země není nafukovací. Kdyby se půlka ČR přesunula na západ, tak by to taky bylo v ty západní části dost lidí, kteří  by o sebe doslova zakopávali. Pokud nechce pomáhat ať nepomáhá. Pomoc je dobrovolná, ale ať neotravuje,“ píše další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…