Úplné zničení vztahů s Ruskem? Nerozumné, varuje ministr Kulhánek

07.08.2021 16:58

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) se po čase vyjádřil k pošramoceným česko-ruským vztahům. Míč je teď podle jeho názoru na straně Rusů. Pokud chtějí vztahy s Českou republikou zlepšit, musejí udělat první vstřícný krok.

Úplné zničení vztahů s Ruskem? Nerozumné, varuje ministr Kulhánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek

Jakub Kulhánek prohlásil, že je jako politik loajální k České republice, a když se ujímal funkce ministra zahraničí, měl prý obavy, že se zahraniční politika stane předmětem předvolebního boje. V některých chvílích se tak opravdu stalo.

Jinak se snaží rozvíjet ekonomické vztahy s dalšími zeměmi a pomáhat českým podnikatelům. Má za sebou cestu do Egypta a nyní ho čeká let do Saúdské Arábie.

Pokud jde o rozvíjení vztahů s Ruskem, podle Kulhánka teď první krok musí udělat Moskva, protože za vrbětickou kauzou a smrtí dvou českých občanů stáli ruští agenti. Česko na tuto skutečnost jen reagovalo tím, že s Moskvou srovnalo vzájemné počty diplomatů. Teď by Rusko mělo ukázat ochotu k rozvíjení zamrzlých vztahů tím, že Česko zmizí ze seznamu zemí nepřátelských vůči Ruské federaci.

Úplné zničení vztahů s Ruskem? Nerozumné, varuje ministr Kulhánek

„Jako ministra zahraničí mě nemůže těšit to, že naše vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu. Teď jsme vstoupili do těžkého období. My jsme to ale nezavinili, a museli jsme reagovat a reagovali jsme správně. Navíc když nás Rusko přidalo na seznam států, které nejsou přátelské vůči Rusku, nepomohlo to a dál to atmosféru eskaluje. Na zastupitelském úřadu v Moskvě fungujeme ve velmi omezeném módu. Totéž ruská ambasáda v Praze. Teď je otázka, co s tím? Určitě nechci posílat žádné vzkazy. S Ruskem máme mít pragmatické vztahy. I pobaltské státy a Polsko s Ruskem diplomatické vztahy udržují,“ upozornil ministr.

 

„Stejně tak jsem přesvědčen, že je potřeba udržet ekonomické vztahy a podporovat české firmy, které mají zájem podnikat v Rusku a u nás vytvářejí pracovní místa. Volání některých politiků po úplné demontáži obchodních vztahů s Ruskem považuji za krátkozraké a nerozumné,“ varoval.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …