Upozorňujeme na knižní titul: Od Stalina ke Gorbačovovi

05.02.2019 10:00

Kniha, kterou jsme měli možnost listovat, nese název „Od Stalina ke Gorbačovovi“ a napsal ji Bohuslav Litera. Analyzuje hlavní směřování sovětské zahraniční politiky v letech 1945 - 1991. V případě Sovětského svazu s jeho vysoce personalizovaným systémem vlády se do ní výrazně promítala i osobnost generálního, respektive prvního tajemníka komunistické strany.

Upozorňujeme na knižní titul: Od Stalina ke Gorbačovovi
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Maďarské povstání v roce 1956 bylo namířeno proti stalinistické diktatuře a sovětské okupaci

Autor vychází ze Stalinových snah prosadit pro Sovětský svaz výhodné poválečné uspořádání Evropy, které nakonec vyústilo ve studenou válku a sovětizaci zemí střední a východní Evropy. Chruščovovu koncepci mírového soužití komplikovaly jeho snahy vyrovnat se Západu, které byly doprovázeny vysoce chaotickou a riskantní zahraniční politikou. Brežněvovo úsilí o zmírnění napětí zase problematizovala sovětská aktivistická politika ve "třetím světě". Krizový stav sovětské ekonomiky posléze přiměl M. S. Gorbačova, aby radikálně změnil východiska zahraniční politiky Moskvy. Změna ovšem přišla pozdě - to už se Sovětský svaz pod tíhou vnitřních problémů a tenzí rozpadal.

Autorem je historik Bohuslav Litera, který přednáší na Institutu mezinárodních vztahů FSV UK. Odborně se zaměřuje na moderní dějiny Ruska 20. století. Je autorem či spoluautorem několika monografií.

Kniha, kterou mají ParlamentníListy.cz k dispozici, je rozdělena na pět částí a postihuje uvedené časové období.

Z poslední kapitoly přinášíme ukázku. „Sovětský svaz z politických a ideologických důvodů dotoval vlastnímu obyvatelstvu stěží vyčíslitelnou částkou širokou paletu základních potravin a spotřebního zboží, služeb, nákladů na bydlení, na dopravu atd. Současně centrální vláda silně dotovala ze svazového rozpočtu některé zaostalejší svazové republiky. Odhaduje se, že centrální vláda v závěru existence SSSR dávala ze státního rozpočtu svazovým republikám (kromě Ruské) dotace ve výši asi 50 miliard dolarů ročně.“

Kniha vyšla v nakladatelství Dokořán

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…