V Brně vznikne koalice bez ANO. Babiš udeřil

09.10.2018 16:18

V Brně nakonec vytvoří koalici druhá ODS s KDU-ČSL, Piráty a ČSSD. Novinářům to dnes řekli zástupci těchto stran. Obejdou tak vítězné ANO, s nímž přitom už byly ODS, KDU-ČSL a ČSSD domluveny na koalici. Jednička ODS Markéta Vaňková řekla, že se strany dohodly na základě shody programů. Zprávu přinesla ČTK.

V Brně vznikne koalice bez ANO. Babiš udeřil
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Primátorkou bude Vaňková, která vystřídá Petra Vokřála (ANO). Prvním náměstkem zůstane Petr Hladík (KDU-ČSL).

V pondělí večer zástupci ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD po jednáních oznámili, že se dohodli na koalici. Podle Vaňkové se dnes však věci změnily. Důvody moc nechtěla komentovat, ale jedním z nich byly i reakce voličů ODS na sociálních sítích, kteří nelibě nesli dohodu ODS s ANO, které občanští demokraté v Brně v kampani kritizovali.

Dalším důvodem může být to, že Piráti dříve odmítali obejít vítězné ANO, takže nebyla ani možnost složit bez ANO koalici, která by měla většinu mandátů. Nyní už ale Piráti takovou koalici neodmítají.

ODS bude mít pět radních, lidovci tři, Piráti dva a ČSSD jednoho. Vaňková řekla, že je ráda, že bude mít Brno po 20 letech primátorku a k tomu právničku. Před dvaceti lety byla primátorkou za ODS bývalá ústavní soudkyně Dagmar Lastovecká.

Podle Vaňkové se strany shodují v rezidentním parkování, bytové výstavbě, územním plánování, ale také podpoře seniorů. Podle Hladíka je to vhodná forma spolupráce. Lídr Pirátů Tomáš Koláčný řekl, že je rád, že Piráti dostali šanci.

Vaňková donedávna říkala, že ANO obcházet nechce. „Vnímala jsem velký tlak našich voličů. Do včerejška to vypadalo, že jiná varianta koalice neexistuje. Ale to se změnilo. Teď už tu variantu máme a jsem přesvědčena, že je to nejlepší volba,“ řekla Vaňková.

Babiš označil jednání za megapodraz. „Dnes se měla podepsat dohoda s ANO, kmotři se vracejí,“ uvedl premiér Babiš. Jeho slova přinesla Česká televize. Naproti tomu předseda ODS Petr Fiala je spokojen. „Jsem velmi rád, že v Brně došlo k rychlému utvoření ‚koalice změny‘ v čele s @MVankova_ODS. Bude skvělou primátorkou. ODS je skutečnou alternativou k ANO. Děláme, co jsme voličům slíbili,“ napsal na sociální síti Twitter.

Komunální volby vyhrálo v Brně ANO, které získalo 18 mandátů. Druhá byla ODS s podporou Svobodných a ziskem 14 mandátů. Třetí KDU-ČSL má osm mandátů, Piráti šest, ČSSD pět a SPD čtyři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…