V Turecku střílejí uprchlíky. Ženy, děti, je to jedno, hlavně nesmí přejít hranice

10.05.2016 14:22

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW) pozoruje počínání Turecka při zvládání uprchlické krize a nepřináší zrovna pozitivní data. Turecká pohraniční stráž totiž za poslední dva měsíce zastřelila přinejmenším pět lidí, mezi nimi i jedno dítě a vážně zranila alespoň 14 dalších osob.

V Turecku střílejí uprchlíky. Ženy, děti, je to jedno, hlavně nesmí přejít hranice
Foto: Archiv TN
Popisek: Turecká krajina

Turecké ministerstvo zahraničí však stále tvrdí, že prosazuje politiku otevřených dveří vůči uprchlíkům ze Sýrie, a to navzdory skutečnosti, že právě na hranicích se Sýrií staví další zeď.

„Zatímco vysoce postavení turečtí úředníci tvrdí, že vítají syrské uprchlíky na otevřených hranicích s otevřenou náručí, jejich pohraniční stráž je zabíjí a mlátí,“ řekl Gerry Simpson, seniorní výzkumník pro HRW. „Střílet po traumatizovaných mužích, ženách a dětech, kteří prchají před bojem a válkou, která nedělá rozdíly, je opravdu otřesné.“

HRW mimo jiné poukázala i na to, jak turecká pohraniční stráž zabránila tisícům lidí, kteří prchali z uprchlických táborů na syrské straně hranice před bojovníky Islámského státu, vstoupit na turecké území. K tomu došlo v první polovině dubna.

Syrské ozbrojené složky na tom však nejsou o nic lépe, podle zprávy HRW totiž jejich ostřelování a nálety mohou jen v posledním měsíci za několik desítek mrtvých či vážně raněných lidí, kteří přebývali v táborech nedaleko tureckých hranic.

Celý text zde

Turecká pohraniční stráž má však fakticky na svědomí smrt tří žadatelů o azyl, mezi kterými byl i patnáctiletý chlapec, a dvou převaděčů. K tomu se HRW podařilo zjistit, že Turci dále postřelili osm žadatelů o azyl, včetně tří-, pěti- a devítiletého dítěte a hrubě napadli šest dalších žadatelů o azyl. Podle syrských uprchlíků, přebývajících v táborech na hranicích, po nich turecká pohraniční stráž střílela i když se jen snažili získat zpět těla svých druhů.

HRW mimo jiné kritizovala i dohodu mezi Tureckem a EU, která pro uprchlíky znamená, že se do Evropy dostanou pouze skrze nebezpečné cesty, využívané pouze převaděči lidí. Mnozí tuto dohodu vnímají jako velmi kontroverzní, protože nevěří Turecku, že bude plnit svoje závazky, jako je zlepšení životní úrovně uprchlíků, kteří již jsou na jeho území.

„EU by neměla jen nečinně přihlížet, jak Turecko střílí ostrými a mlátí lidi pažbami pušek za účelem omezení migračního toku,“ řekl Simpson. „Představitelé EU by si měli uvědomit, že jejich stopka pro vstup uprchlíků do EU dává Turecku zelenou k uzavření vlastních hranic, což těžce doléhá na válkou zbídačené žadatele o azyl, kteří již nemají kam jít.“

HRW následně prováděla rozhovory s obětmi tureckých vojáků a jejich známými, ze kterých vyplývá, že turecká pohraniční stráž se neštítí střílet z automatických zbraní na neozbrojené ženy a děti, které chtějí přejít přes „otevřené hranice“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…