VIDEO Naše kritika jsou bláboly a žvásty, řekl mluvčí elfů. A naznačil, co kazí starší lidé

27.01.2019 15:11

Publicista Bohumil Kartous v rozhovoru pro Britské listy Jana Čulíka vysvětlil, co přesně dělají „čeští elfové“, resp. jak přesně vypadá boj proti tzv. internetovým trollům šířícím po sociálních sítích a v řetězových e-mailech dezinformace. Popsal také, jak lidé české elfy přijímají. Občas prý posílají „naprosto nekompatibilní žvásty“.

VIDEO Naše kritika jsou bláboly a žvásty, řekl mluvčí elfů. A naznačil, co kazí starší lidé
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Bohumil Kartous je mluvčím českých elfů. Sebe a své kolegy popsal jako skupinu lidí, která se „otevřeně, byť skrytě“ snaží bojovat proti šíření dezinformací, hoaxů, konspiračních teorií a lží. A proč bojují „otevřeně, byť skrytě“, jak to nazval sám Kartous? Své tváře prý skrývají, aby se nestali terči nenávistných útoků. Kartous je jejich jedinou viditelnou tváří, přestože elfů jsou již dnes desítky.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Elfové vstupují anonymně do různých diskusí a odkrývají lži a dezinformace. Vedle toho elfové hledají zdroje, odkud se tyto dezinformace šíří. Odhalují např. zdroje řetězových e-mailů, které často šíří postarší občané. Šíří videa se zmanipulovaným obsahem, texty namířené proti menšinám a tak podobně.

Ale co vlastně mohou elfové dělat, pokud zdroj odhalí? Podle Kartouse mohou s šiřitelem jen komunikovat a přesvědčit ho, aby své činnosti zanechal, ukázat mu, že šíří nesmysly. „Tady vůbec nejde o stíhání nějakých nebožáků, kteří propadli nějaké konspirační teorii,“ zdůraznil Kartous. Jedním dechem však dodal, že je třeba potírat organizátory dezinformačních kampaní. Organizátoři dezinformačních kampaní představují pro českou společnost hrozbu, které je třeba čelit  

Podle Kartouse se elfové dočkali podpory i kritiky. „Jednak je to stále se opakující narativ o probruselské ideologii, ideologii, která je sluníčkářská, zároveň že to jsou estébácké metody a že elfové jsou vlastně jako svazáci z 50. let. Jsou to vlastně nekompatibilní bláboly a žvásty,“ prozradil Kartous.

Ale pozitivní podpora je prý mnohem masivnější než negativní reakce. Lidé se prý často ptají, jak mohou v boji proti dezinformacím pomoct.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…