VIDEO Nýmand, blázen, divadýlko Osvětim. „Rozpálené pece“ slovenské politiky

27.04.2016 11:51

I na Slovensku už se odehrávají bouřlivé facebookové polemiky mezi politiky. K jeho nejaktivnějším uživatelům patří i čtenářům PL.cz dobře známý poslanec Smeru Luboš Blaha. Ten se však nyní, aniž chtěl, dostal do polemiky s neúspěšným kandidátem Kotlebovy Lidové strany Naše Slovensko. Marián Magát se totiž rozhodl, že Blahu, ostrého kritika fašizujících tendencí, poučí o tom, co je nacismus. Rozhodně prý ne to, co nás učí ve školách.

VIDEO Nýmand, blázen, divadýlko Osvětim. „Rozpálené pece“ slovenské politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Magát vloni dorazil demonstrovat i do Prahy

Odbornou přednášku o nacismu zahájil Kotlebův kandidát slovy: „Pan Blaha, to je takový nýmand, který sedí v parlamentu za stranu Smer – solidní demence, a mě, Mariana Mišuna a Mariana Kotlebu si neustále bere do svých marxistických úst.“ Pak vyjádřil názor, že vystudovaný sociolog Blaha skončil se skutečným dějepisem u učiva základní školy a pak už studoval jen „Marxe a podobné vyšinuté blázny“.

Svou snahu o nápravu začal zostra – odmítnutím připomínky holocaustu v Osvětimi. Tam je dnes „muzeum holocaustu“, jenže řada budov v tomto „muzeu“ vypadá úplně jinak než tehdy, ačkoliv se tváří, že jsou autentické. „Takže vy posíláte své děti do divadélka,“ poznamenal.

A tak je to prý se vším. Proto jej ani nepřekvapuje, že si tito lidé dovolují nazývat Kotlebovu stranu jako „nacisty“, ačkoliv o příčinách a historii druhé světové války zjevně nemají představu.


Ačkoliv prý devadesát procent toho, co se o nacismu učí na školách, není pravda, nechce se Magát zastávat Hitlera, jen chce pravdivě vylíčit, co byl údajný „německý nacismus“. „Ve skutečnosti to byl národní socialismus, který nenáviděli demokrati, bankéři a Židé,“ dodává. Genocidu židovského obyvatelstva nezpochybňuje, ale důvody, proč se nacismus stal terčem nenávisti, jsou prý úplně jiné.

Na videu pak Magát představuje své oblíbené knihy, včetně publikace Mé probuzení od Davida Duka, jednoho z nejznámějších amerických antisemitů. A nebo knihu Německo a světový mír od Svena Anderse Hedina, který opěvuje očištění vědy od Židů.

Rozpálíme pece...

Parlamentní listy oslovily s žádostí o reakci samotného Luboše Blahu, podle kterého tato slova jen potvrdila, jak je Kotlebova strana extrémně pravicová a fašistická. „Magát otevřeně obhajuje Hitlera a zlehčuje nacistickou Třetí říši podobnými pseudohistorickými úvahami,“ dodal.

Za způsob, jakým jej Magát školí z dějin, jej pak nazval „popleteným neonacistou“. Doporučil mu zároveň, aby byl vděčný Slovenskému národnímu povstání a ruským vojákům za to, že fašisté na základě rasové ideologie nevyvraždili jeho předky, jako se to stalo řadě jiných.

Pak ještě připomněl, že řada osobností Kotlebovy strany má za sebou pestrou minulost, jeden z jejích funkcionářů například zpíval v kapele nazvané Smrt Židům, kde se z jeho úst linuly texty kalibru „rozpálíme pece a zůstane jen dým“.

Druhý napadený poslanec, Martin Poliačik z hnutí Svoboda a solidarita Richarda Sulíka, odpověděl PL stručně. Na kotlebovce Magáta prý nemá důvod reagovat, očekává prý ale, že bude reagovat generální prokuratura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…