VIDEO Sobotka a Špidla se sešli s Němci kvůli uprchlíkům. Ovčáček z toho má divný pocit. A na hranicích se rozjela akce

30.11.2016 7:27

Otázka imigrace se řeší na nejvyšší úrovni, byť způsobem, který možná některé překvapí. Na počátku týdne se k tomuto tématu například vedlo jednání mezi českou a německou vládou. Zastoupení, přinejmenším na české straně, však vyvolalo u některých značné obavy.

VIDEO Sobotka a Špidla se sešli s Němci kvůli uprchlíkům. Ovčáček z toho má divný pocit. A na hranicích se rozjela akce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Migrační krize totiž byla součástí „strategického dialogu“ mezi Českou republikou a Německem, jehož téma zní „migrace a integrace“. Za německou stranu vedl jednání, která probíhala v Praze, ministr pro Evropu Michael Roth. Jeho českým protějškem byl pak šéf poradců premiéra Sobotky Vladimír Špidla.

Výsledkem jednání byla deklarace, ve které obě strany ujišťují o své vůli dál vést v migrační politice dialog a spolupráci, podporovat posílení ochrany hranic EU a bránit nelegální migraci. Základem prý má být pomoc přímo v místě konfliktu.

Společná deklarace české a německé vlády však pokračuje: „Základním měřítkem uprchlické, migrační a integrační politiky musí být solidarita, sdílení odpovědnosti a lidskost... Nikdy jsme nebyli v Evropě jednou homogenní společností. A nikdo nechce, aby se Evropa vyvíjela tímto směrem.“

VÍCE SI PŘEČTĚTE ZDE

A dále pak: „Naše evropské společnosti jsou založeny na hodnotách. Tyto hodnoty jsou závazné pro všechny, včetně uprchlíků a migrantů. Jsme otevřeni různým náboženstvím, etnickým skupinám i kulturám, pokud respektují a sdílejí naše společenství sdílených hodnot.“

Anketa

Který středoevropský premiér je nejlepší?

1%
91%
6%
2%
hlasovalo: 13396 lidí

Podepsaná deklarace by měla být základem pro další jednání, příští schůzka se má konat v dubnu 2017 v Berlíně. Již nyní však článek o průběhu jednání některé znepokojil. Například mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček jej na svém facebooku komentoval: „To zní velmi, velmi zlověstně...“

Šéf poradců premiéra Sobotky Vladimír Špidla, sám bývalý premiér a eurokomisař, se k německé imigrační politice, reprezentované heslem Angely Merkelové „My to zvládneme“, stavil vždy vstřícně. Již v prosinci 2015 vyjádřil její migrační politice podporu, prohlásil, že bez ní a její politiky by nám bylo mnohem hůř, a postěžoval si, že se o kancléřce u nás šíří lži. V srpnu 2016 to měl být právě on, kdo vehementně prosazoval návštěvu kancléřky Merkelové v Praze. Chtěl jí prý ukázat, že tvrdé názory na migraci, které prezentuje například ministr vnitra Milan Chovanec, nejsou v české politice většinové a že čeští politici mají k jejímu přístupu mnohem vstřícnější postoj.

Zatímco na jednání s německým ministrem poslal premiér Sobotka poradce Špidlu, sám se sešel s končícím německým velvyslancem Arndtem Freytagem von Loringhovenem, kterému děkoval za jeho přínos k česko-německým vztahům. Ještě dramatičtěji vše později vyjádřil vládní tajemník pro EU Tomáš Prouza, který se s Twitterem podělil o svůj velký smutek z odchodu „velkého přítele jeho i České republiky“. 


 

Sad evening of saying goodbye to a good friend of mine and of the Czech Republic - Ambassador Arndt Freytag von Loringhoven @velvyslanec_SRN pic.twitter.com/cAkdj7tvxQ
— Tomas Prouza (@CZSecStateEU) 28. listopadu 2016


 

Kromě toho česká policie začala nacvičovat obranu hranic s Německem. Na 16 hraničních přechodech, které se Spolkovou republikou máme, provádí 300 policistů namátkové kontroly. Cvičení má podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého trvat dva dny. Současně s akcí na hranicích bude testovat i zprovoznění registračního místa pro uprchlíky v Petrovicích na Ústecku. Ve čtvrtek ráno má na hraniční přechody dorazit simulovaná uprchlická vlna, tvořená studenty. Policisté si na nich budou nacvičovat výslechy a další nakládání s migranty.

Web Krimi Plzeň sledoval cvičení policistů na hraničním přechodu Rozvadov. „Policie uzavřela hranice s Německem na příjezdu. Vozidla projíždějí několikanásobným filtrem, kdy policisté zastavují a kontrolují vytipovaná vozidla. Vše probíhá ve spolupráci jak s německou policií, tak i s celníky,“ informoval zpravodaj webu během úterý.

Web přinesl z policejní akce i VIDEO

„Cílem cvičení je ověřit připravenost Policie ČR na rozhodnutí ministra vnitra o znovuzavedení kontrol na státních hranicích s Německem v souladu s nedávno novelizovaným zákonem o ochraně státních hranic ČR. Tato situace by s největší pravděpodobností v praxi reálně předcházela rozhodnutí vlády a Policie ČR by ji musela zvládnout za pomoci pouze vlastních sil a prostředků, bez součinnosti Armády ČR a Celní správy.

Dalším cílem cvičení je ověřit funkčnost typového plánu pro zřízení registračního místa, zmapovat jeho kritická místa a otestovat v reálných podmínkách registrační informační systém, jehož účelem je zaregistrovat základní osobní údaje cizince a úkony, které s ním byly v rámci registračního místa provedeny,“ citoval web policejní mluvčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…