VIDEO To je na ho*no! Máma je skeptická. Studenti opět bojovali za klima

10.05.2019 8:09

Moderátoři Honza Hušek a Adéla Komrzý se v rámci pořadu Z ulice, vysílaného na Českém rozhlasu Wave, vydali na studentskou demonstraci Fridays For Future zabývající se klimatickými změnami. A tázali se protestujících studentů, kteří se místo školy vydali s transparenty do centra Prahy, co si o dané problematice myslí. „Protože se mi to zdá jako podstatný, protože například náš energetický plán vůbec jako není konzistentní s Pařížskou dohodou a to je jako dost na hovno,“ dostalo se moderátorům odpovědi od jednoho z účastnících se studentů.

VIDEO To je na ho*no! Máma je skeptická. Studenti opět bojovali za klima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Iniciativa studentů a studentek Fridays For Future pořádala středoškolskou stávku za zlepšení stavu klimatu nejen v Praze

Anketa

Jaký máte vztah k německému národu?

12%
69%
hlasovalo: 14835 lidí
„I v Česku propukly studentské demonstrace organizované globálním hnutím Fridays for Future. Studenti podle vzoru Švédky Grety Thunbergové vycházejí ze škol a protestují proti nečinnosti politiků a za posílení boje s globální klimatickou změnou,“ uvedli na začátek danou problematiku moderátoři Honza Hušek a Adéla Komrzý.

Studentské demonstrace, o níž pořad referoval, se zúčastnily zhruba dva tisíce mladých lidí. Během minulého pátku se sešli v centru Prahy a místo školy se vydali na protest za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. Z Malostranského náměstí, kde protestující přednesli své požadavky, se vydali na průvod centrem Prahy. Čeští studenti se touto akcí připojili k celosvětové iniciativě Fridays for Future. Mladí lidé s ní od loňského září v pátečních dnech stávkují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové.

Podle studentů politici nedělají dost pro ochranu klimatu a snižování emisí. Vláda sice v březnu po jejich první stávce informovala Sněmovnu o svém postoji k těmto věcem, z jednání ale podle zástupců protestujících nevyplynulo nic konkrétního. Považují za důležité, aby politici začali klimatické změny řešit s vědci a prosazovali aktivní opatření.

Foto: Repro ČRo Wave

Na Malé Straně se nejdříve dopoledne sešlo kolem pěti stovek mladých lidí, mezi nimiž byli hlavně gymnazisté. Někteří si s sebou přinesli transparenty s nápisy jako „Chcípneme buď my, nebo fosilní průmysl“ či „Vaše nulová aktivita pohřbívá naši budoucnost“. Kolem 11:30 se demonstrující vydali na průvod kolem budovy Úřadu vlády, pak Ministerstva průmyslu a obchodu na náměstí Republiky a poté ulicí Na Příkopě směrem na Staroměstskou a zpět na Malostranské náměstí.

„Já jsem tady byla už minule a myslím si, že je to důležitý, aby tady bylo dost lidí, aby bylo vidět, že se o to zajímáme všichni,“ vyjádřila názor jedna ze studentek. Načež další řekla, že je stávkování možná důležitější nežli samotná maturita: „Ačkoliv mám pocit, že maturita je třeba důležitá, tak prostě stávkovat a projevit svůj názor mi přijde možná ještě důležitější.“

„Protože se mi to zdá jako podstatný, protože například náš energetický plán vůbec jako není konzistentní s Pařížskou dohodou a to je jako dost na hovno,“ odpověděl na dotaz nevybíravým stylem další student, načež se přidala v dalším vstupu i jiná dívka a při výrobě svého transparentu odvětila: „Možná z toho důvodu, že mi začíná hodně vadit, jak to jde s naší planetou do háje.“

„Protože nechci, abychom jako generace dopláceli na klimatickou změnu,“ myslí si jiný student z protestu na Malostranském náměstí. A jako poslední k této otázce referoval i jiný školák z průvodu: „Protože mi přijde důležité vlastně takhle protestovat. Protože chci, abych já i moje děti, potom v budoucnu, jsme měli vlastně stejnou tu planetu jako teď.“

FOTO: Repro ČRo Wave

„Co by se podle vás mělo dít pro zastavení globálního oteplování?“ zněla druhá otázka od moderátorů. „Podle mě je hlavně důležitý právě to, aby to bylo vidět. Že až potom se s tím může něco dělat,“ zní řešení první z dívek. A její kolegyně tvrdí: „Upřímně, velice mě štve, jak sto největších firem a sto nejbohatších lidí na světě, tak mají za vinu 80 % emisí. Tak mám pocit, že by to měli začít mnohem více kontrolovat.“

A pak se další student vyjádřil pro zavedení regulací v oblasti dovozu a letecké přepravy: „Měl by se zmenšit dovoz, mělo by se zmenšit, snížit množství cestování letadlem.“ A jiná ze studentek by zase ráda omezila automobilový provoz a konzumaci masa, aby se tady „udělalo líp“: „My bychom měli začít třeba jezdit víc MHD než autem, nebo třídit. Přestat tolik konzumovat maso, abychom prostě snížili jakýkoliv emise. Aby se tady udělalo líp,“ prozradila své řešení problému.

FOTO: Repro ČRo Wave

A poslední otázka na studenty byla, zda se o tom baví se svými rodiči. „Jo. Jakože se svými rodiči určitě. Šiju svojí mámě bezobalový pytlíky a tak,“ prozradila první z dotazovaných. „Máma je skeptická. Ne jako vůči existenci toho, ale spíš, že se to může prezentovat jako ideologie. Nebo tak,“ říká jiný demonstrant. „Jo, snažím se, ale jsou vcelku… Nejsou z toho úplně nadšení. Většinou si myslí, že to nikam nepovede a jím to je vcelku jedno z toho důvodu, že stejně za chviličku prý umřou,“ odtajnila na závěr postoj svých rodičů jedna z protestujících dívek.

Foto: Repro ČRo Wave

K demonstracím studentů se vyjádřil na svém facebooku i Václav Klaus mladší: „K tomu pátečnímu záškoláctví a oteplování klimatu pár myšlenek ze světového bestselleru Iana Plimera ‚Heaven and Earth‘,“ napsal ve svém příspěvku úvodem Klaus mladší. „Pokud je klimatická změna vinou člověka tak jistá, musí se okamžitě zastavit financování výzkumu těchto ‚změn‘, zavřít všechny tyto instituty a ušetřené miliardy dolarů věnovat na výživu populace,“ dodal.

A následně přidal další svá tvrzení. „Nejméně 95 % skleníkového efektu v atmosféře zajišťuje vodní pára. Řada těchto lidí (Austrálie) tvrdí, že v důsledku uhlíkových emisí vzroste mořská hladina o desítky metrů. Často ale právě oni žijí přímo na pobřeží v luxusních domech koupených za peníze získané od bank, vlád a obchodníků s emisemi díky jejich ekokampaním. Fotovoltaika byla vynalezena v roce 1839 a lidstvo tak mělo 170 let, aby získávalo obrovské množství elektřiny. Nestalo se, neb solární energie je beznadějně neefektivní,“ napsal ve svém příspěvku.

Celosvětové studentské stávky jsou inspirovány protestní akcí Grety Thurnbergové, která se v srpnu loňského roku rozhodla každý den sedět před švédským parlamentem a vyžadovala po vládě snížení emisí. Po švédských všeobecných volbách pokračovala ve stávkách každý pátek. Švédští levicoví poslanci ji za to nominovali na Nobelovu cenu za mír.

Celé video můžete zhlédnout zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…