Vlastimil Tlustý má jasno: Babiš považuje trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo za tak obrovský problém, že kvůli tomu obětuje vznik většinové vlády

09.04.2018 16:03

Podle bývalého ministra financí za ODS Vlastimila Tlustého vyjednávání mezi ANO a ČSSD ukončil premiér v demisi Andrej Babiš ve chvíli, kdy bylo vše až na jednu záležitost dojednáno. Tou záležitostí má prý být požadavek ČSSD na obsazení ministra vnitra za ústupek, že ho, byť trestně stíhaného, akceptují jako předsedu vlády. „V tom je obsaženo zcela zásadní sdělení,“ uvedl na svém facebookovém účtu exministr.

Vlastimil Tlustý má jasno: Babiš považuje trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo za tak obrovský problém, že kvůli tomu obětuje vznik většinové vlády
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Podle Tlustého byl téměř úplně dojednaný vznik většinové vlády na pravděpodobně celé čtyřleté funkční období zmařen pouze kvůli osobě ministra vnitra. „Je to již druhý zásadní krok, kterým dotyčný přiznává, jak veliký je rozsah jeho obav z pokračování trestního stíhání a také jak velký význam přikládá ministrovi vnitra v dalším vývoji stíhání,“ zdůraznil v komentáři na svém facebooku Tlustý s tím, že to, že nám toto sděluje, je přímo alarmující.

Žádný předseda vlády nám podle Tlustého zatím svými činy nedoložil, že o vině či nevině nerozhodují nezávislé soudy, ale asi také ministr vnitra. Doplnil také, že prvním krokem dokládajícím rozsah obav z vyšetřování bylo stažení projektu Čapího hnízda z evropského financování na domácí půdu. „Sečteno a podtrženo: sám vyšetřovaný považuje trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo za tak obrovský problém, že kvůli tomu obětuje vznik většinové vlády,“ je přesvědčen Tlustý.

„Já jsem se ptal, co má Ministerstvo vnitra společného s jejich programem, opravdu jsme se tomu strašně divili. Hlavně na postu ministra vnitra je pan Metnar, který je profesionál celý život pracující v policii, nerozumím tomu,“ reagoval Babiš na skutečnost, že sociální demokracie tak moc trvala na resortu vnitra.

„Dobré je na tom to, že už to jistě víme. Samozřejmě, že ne úplně všichni. Kvůli těm, co zbývají, by už neměl Andrej Babiš odkládat vrácení neoprávněně čerpaných desítek milionů daňovým poplatníkům, to jest všem,“ uzavřel bývalý ministr financí s tím, že dosud Babiš říkal, že to nemůže udělat aby tím nepřiznal vinu, ale teď je ta pravá chvíle to udělat, a dokonce i pro ty, co to nemohou nebo nechtějí pochopit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…