Vojtěch skončil. Už padají jména nástupců

21.09.2020 9:08

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch rezignoval na svou funkci. Novinářům na tiskové konferenci sdělil, že dělal co mohl, aby ochránil zdraví občanů a svou práci dělal srdcem. Ale vidí to jiní lidé stejně? Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler se Vojtěcha zastal. Pro něj prý vždy zůstane ministrem, který myslel na pacienty. Šéfredaktior serveru INFO.cz Michal Půr zmínil jméno možného Vojtěchova nástupce. Aleksi Šedo.

Vojtěch skončil. Už padají jména nástupců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Adama Vojtěch končí v roli ministra zdravotnictví. Sám hodil ručník do ringu, jak se říká, a již předal rezignaci do rukou premiéra.

Anketa

Byl Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví?

90%
10%
hlasovalo: 13186 lidí

Podle prezidenta České stomatologické komory Roman Šmuclera se ale Vojtěch stal obětí lidí, kteří ho pohřbili ve jménu strašení před nemocí covid-19.

„Adam Vojtěch měl objektivně skvělá čísla v covidu při velké svobodě lidí. Hodně udělal pro pacienty a měl připravené dobré novely potřebných zákonů. OK, padly teď preference ANO o 3%, Adam Vojtěch měl pekelné PR, zbytečně nechal exhibovat lidi s miliony potenciálně nemocných a se statisíci mrtvých. Teď se do něj kopalo a zlikvidovali ho. Ale pro mě zůstane ministrem, který myslel hlavně na pacienty a měl snahu s tím tady pohnout. Končí kvůli covidu, který je na chcípnutí...“ pravil Šmucler na sociální síti Facebook.

Vojtěch odchází

Internetový glosátor veřejného dění konstatoval, že ministr dopravy a průmyslu teď bude mít ještě víc práce, až mu Babiš přidá ještě zdravotnictví. Ale statečný Havlíček prý vstane ještě o hodinu dřív a všechno zvládne. „Podle mě to Havlíček dá všechno. Tak holt vstane ještě o hoďku dřív,“ uvedl doslova.

Vojtěch odchází

Brněnský právník Tomáš Tyl po Vojtěchově odchodu přemýšlí, kdo by se mohl stát ministrem. A už na to přišel. S nadsázkou napsal, že by svou sílu teď měl ukázat předseda ODS Petr Fiala.

„Požaduji za ministra zdravotnictví Petra Fialu! Každý den vidím od ODS tři příspěvky, jak předseda ví, jak se to má dělat, obstaral nám tři šicí stroje na roušky, a protože slepice v klecích jsme už vyřešili, má teď fůru volnýho času! Peter - VPERYOD! Jdi do nich, draku!“ zvolal právník.

Vojtěch odchází

Analytik Pirátů Janusz Konieczny odhadl, že se příští šéfkou resortu zdravotnictví stane poslankyně hnutí ANO Věra Adámková.

„Ministr zdravotnictví REZIGNOVAL. Jaký byl? Co se mu nepovedlo a co naopak ano? A kdo ho nahradí? Tipuji poslankyni ANO Věru Adámkovou, která stojí v čele velmi kritizovaného týmu vývoje vakcíny na COVID,“ napsal pirátský analytik.

Vojtěch odchází

Novým ministrem zdravotnictví by mohl být vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.

Ale podle šéfredaktora serveru Info.cz se v zákulisí skloňuje ještě jiné jméno. Novým šéfem resortu by mohl být Aleksi Šedo, stávající náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči, který varuje před představou, že společnost promoříme koronavirem a budeme mít vyhráno.

„My nemůžeme jen tak říct ‚necháme to promořit a pak se uvidí,‘ když nevíme, na jak dlouho to promoření může přinést imunologickou ochranu a když nevíme, jaké mohou být další následky a další komplikace toho onemocnění. V tom případě to jen tak pustit, to by bylo opravdu velké furianství a zajímalo by mě, kdo by si za to vzal zodpovědnost,“ pravil Šedo v pořadu Rozstřel serveru iDNES.cz.

Šedo osm let působil jako děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Má zkušenosti ze zahraničí. Sám se ostatně narodil ve Finsku. Jeho jméno může být podle Půra pro Babiše zajímavé i z hlediska marketingu. Je to jméno netradiční.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…