Vondra a Fiala. Takhle vítali Macrona včera, takhle když byl zvolen. Internet si pamatuje

06.03.2024 12:51 | Monitoring

Francouzský prezident Emmanuel Macron dorazil do Prahy a premiér Fiala i europoslanec Alexandr Vondra (oba ODS) zajásali. Jenže internet si pamatuje všechno a pohled několik let zpět ukazuje, že byly doby, a nejsou zase tak vzdáleny, ve kterých se Fiala a Vondra na Macrona dívali značně kriticky.

Vondra a Fiala. Takhle vítali Macrona včera, takhle když byl zvolen. Internet si pamatuje
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50008 lidí
Zatímco americké prezidentské volby jsou za dveřmi, ve Francii jsou ještě daleko. Přesto je už teď jasné, že vážnou uchazečkou o prezidentský úřad v roce 2027 bude Marinne Le Penová, která do prezidentského klání vstupovala jak v roce 2017, tak v roce 2022. Pokaždé ji porazil prezident Emanuel Macron, ale ten už potřetí kandidovat nemůže.

Snad i s vědomím, že už Macron nebude znovu usilovat o přízeň voličů, pronáší výroky o tom, že si teoreticky umí představit nasazení vojáků evropských států na Ukrajině. A v Praze dojednává výstavbu nového jaderného reaktoru.

A český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) zajásal.  

„Macron v Praze. Nejdůležitější zahraniční návštěva této vlády. V Rudolfinu měl zásadní strategickou řeč. Anglicky, spatra. Spolupráci s náma při jaderné renesanci v EU bere vážně. 35 let jsem čekal na takový projev z Paříže. I my to máme brát vážně. Selfie made by Macron,“ napsal europoslanec na síti.

Alexandr Vondra promlouvá.

Obdobně se vyjádřil i předseda vlády Petr Fiala, taktéž z ODS, který na společné fotce s Macronem popsal francouzského prezidenta jako spojence a přítele.

„Do Česka přijel přítel a spojenec. Srdečně vítám Emmanuel Macron v Praze,“ napsal doslova.

Petr Fiala promlouvá

Není přitom bez zajímavosti, že jak Vondra, tak Fiala v roce 2017, v roce kdy se Macron stal poprvé prezidentem, vůbec takto nejásali.

„Je jistě dobře, že Marine Le Penová prohrála. To ale neznamená, že nad vítězstvím Emmanuela Macrona máme jásat. To by bylo krátkozraké. Jeho postoje nejsou příslibem řešení krize, v níž se EU nachází. A jeho výhrůžky zemím střední Evropy jsou zcela nepřijatelné. Pro nás to znamená jediné – musíme mít jasnou představu, jakou pozici chceme v EU mít, a pak ji prosazovat,“ napsal před lety tehdejší opoziční poslanec Fiala.

Starší vyjádření Petra Fialy

„Francouzi chtějí překlopit Evropskou unii v jakési impérium, které by restaurovalo dávnou francouzskou slávu, tentokrát v trochu jiných barvách. To je hra, která má zvýšit francouzský vliv, využívá současného oslabení v Německu. Macron si hraje na šéfa Evropy, ale je to hra s ohněm,“ napsal před lety Vondra.

Na jeho tehdejší slova upozornil stávající zpravodaj ČT v Polsku Andreas Papadopulos.

Starší vyjádření Alexandra Vondry

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 06.03.2024 15:00:28
Pavla jak se zdá nevolily jen neukojené ženy neurčitého věku. Své fanoušky má zjeveně i u dalších pohlaví. Ani metrosexuál Macron není výjimkou. U brány Pražského hradu chytil PePu z ruku nepustil jí celých 29 vteřin. Při druhém focení měl při podávání už druhou ruku v kapse. Jak se říká, kdo má ruku v kapse, ten si honí vrabce.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …