Vykladači písma božího. Kdo má jiný názor, je dezinformátor! Bezpečnostní expert Šándor varuje

20.06.2019 20:55

Generál v záloze a bezpečnostní poradce Andor Šándor zavítal k Barboře Tachecí. Prohlásil mimo jiné, že žijeme v nebezpečném světě. Je to svět, kde na něj naplánovali vraždu, a svět, kde jsme i málem zažili teroristický útok na našem území. Zdá se mu však také, že je dnes tak trochu upozaďována pluralita názorů. Když dnes vyslovíte odlišný názor, jste prý často považován za dezinformátora.

Vykladači písma božího. Kdo má jiný názor, je dezinformátor! Bezpečnostní expert Šándor varuje
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Generál Andor Šándor v Ostravě

„Pokud dnes vyslovíte jiný než mainstreamový názor, jste okamžitě dezinformátor, a to mi na české scéně vadí, protože se okamžitě začínáme nálepkovat, místo toho, abychom si vážili toho, že je tu snaha o nějakou pluralitu názorů. Je to přitom na lidech, kteří to čtou. Lidi si musí ty zdroje ověřovat. Já nevím, jestli je to úkolem státu. Jsem trochu skeptický k tomu, abychom tu měli vykladače písma božího, kteří budou tvrdit, že jen oni znají tu pravdu. Žijeme v době, kdy jsme zahrnuti informacemi. Je jich prostě strašně moc a ta situace není lehká,“ pravil Šándor.

„Lidé, kteří chtějí, si informace ověřují a mohou se alespoň pokusit dopátrat pravdy. A lidé, kteří chtějí něčemu uvěřit, tomu uvěří i bez ověřování. Lidé naskakují na informace. To, že to někdo sdílí, ještě neznamená, že je to pravda. Čím více lajků ještě neznamená, že to je pravda,“ zdůraznil host s tím, že podobných informací se objevuje tolik, že se k nim lidé často nevracejí.

Anketa

Kdybyste byli poslanci, jak byste příští týden hlasovali o nedůvěře vlády?

hlasovalo: 28627 lidí
Šándor věnoval pozornost také nákupu nových vrtulníků pro českou armádu. I když už nemá žádný širší vhled do nákupu, faktem podle něj je, že armáda nové stroje potřebuje, pokud si má udržet obranyschopnost na co nejvyšší úrovni.

Je to nutné i proto, že svět je opravdu nebezpečný. Stačí se podívat na současné napětí kolem Íránu. Šandor však věří, že nikdo ve zmíněném regionu nemá zájem na rozpoutání horké války. Ani Írán jakožto šíitská regionální mocnost, ani Saúdská Arábie jako sunnitská regionální mocnost.

Barboře Tachecí také prozradil, že se ho kdosi chystal zabít, před šesti lety mu volali policisté z Liberce a prozradili mu, že vyšetřují pokus o úkladnou vraždu jeho samotného. Šándor se prý zajímal především o to, zda může být terčem také jeho rodina, a byl ujištěn, že nikoliv.

„Zeptal jsem se na dvě věci: jestli je to mířeno také proti mé rodině, především vůči dětem, na což mi odpověděli, že ne. A pak, jestli to mají pod kontrolou – odpověděli, že ano,“ řekl generál. Člověk, který si jeho vraždu objednal, seděl ve vězení. Ten to tedy udělat nemohl. Jenže ve společnosti se najdou blázni, kteří mohli být ochotni se toho chopit.

„Určitý analogický příklad je pan Balda, který se zhlédnul v tom, že bude bojovat proti islámskému teroru. Chtěl porážet stromy na koleje, aby vykolejil vlak a tím ukázat na nebezpečí. Takže my jsme si tu málem připravili teroristický útok bez přičinění jednoho jediného muslima.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…