Vývoj ekonomiky bude letos horší, než se čekalo

19.07.2012 14:15

Ministerstvo financí zhoršilo pro letošní i příští rok odhad vývoje ekonomiky. Letos by měl hrubý domácí produkt klesnout o 0,5 procenta, příští rok stoupnout o procento. Vyplývá to z materiálu, který ve čtvrtek projednala vláda.

Vývoj ekonomiky bude letos horší, než se čekalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

V dubnu ministerstvo odhadovalo letošní růst HDP na 0,2 procenta a příští rok na 1,3 procenta. Nynější odhady jsou pesimističtější.

Kvůli horšímu vývoji ekonomiky a nižším příjmům rozpočtu hrozí letos podle ministerstva prohloubení schodku státního rozpočtu o deset miliard korun. Deficit je naplánován na 105 miliard korun. "Toto riziko však bude vláda eliminovat úspornou politikou na výdajové straně," uvádí jeho materiál.

Vláda již letos v únoru zmrazila výdaje rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Dále očekává úspory u výdajů na státní dluh ve výši 12 miliard korun a v kapitole Všeobecná pokladní správa 1,5 miliardy korun. Úspory kabinet čeká i například v souvislosti s pozastavením některých operačních programů.

V roce 2014 by měl podle nové predikce růst ekonomiky zrychlit na 1,9 procenta a v roce 2015 by hrubý domácí produkt měl stoupnout o 2,7 procenta.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…